Sahabat

http://www.mybannermaker.com

16 Jun 2011

Kentang @ Keledek

Semenjak balik dari  Cameron Highland hari tu, saya  menjadi addict  pulak  dengan ubi keledek. Semasa  berada di tanah tinggi yang kaya dengan hasil bumi  yang segar itu  saya telah  membeli  beberapa  kilo  ubi keledek  yang  terdiri  dari pelbagai  warna. Ada  yang kaler pepel , kuning dan  yang biasa macam  dijual di pasar malam atau  pasaraya.

Teringat  masa  kecik  dulu, time  cuti  sekolah biasanya  musim  hujan  di pantai  timur.Time tu  mesti  best  sangat  makan  ubi rebus cicah  kelapa  parut  dan  air  kopi.Ubi  kayu  pun  best  jugak dan  saya  amat  suka  ubi kayu yang dibakar. My  faveret  ni !!!PPehhhhh...memang  tak  dapat  nak  digambarkan saat  itu....


Tetapi, bila  makan2  ni  mesti  tak   boleh  lupakan terus  target untuk membuang lagi  lemak  yang  berlebihan di badan ni.Sudah hampir  2  bulan  berat  asyik  sama  je...+- 61.00kg. walaubagaimanapun, saya  syukur  sangat  kilo  tu  nak  naik memandangkan  seminggu  lepas time pergi  bercuti  tu  saya banyak  kali  jugak  terbabas  makan.Jajan, coklat, nasi , sundae, kek, carbonara dan  macam2 fast food   lagi...saya  langsung tak kira  pasal  kalori , karbo dan apa2  pun....release.....release.....heaven....heaven....

Sudah  melalut  pulak.sebenarnya  saya  nak  berkongsi  sedikit  info  pasal  keledek  ni. Time syok  makan2  ni, tetiba  saya  terfikir  berapa  kalori agaknye  ubi  ni. Mula2 tu  saya  terbayang  yang  ubi ni  memang ada  potensi  untuk  naikkan  berat  badan  tapi  hasil  dari  carian gugel  saya  sebenarnya  SILAP !!!

Keledek yang tidak diubah sifat semulajadinya  adalah  amat  bagus  untuk  kita  sebab  kaya  dengan  nutrien dan  mempunyai  khasiat  yang  tersendiri iaitu  mempunyai  lebih serat  dan  vitamin A, vitamin C dan  juga  potassium kesimpulannya, ubi  ni  memang  tak  akan  menjejaskan  kesihatan selagi  kita  makan dengan  cara rebus  atau  bakar  sahaja !!!.Kalori  dalam  ubi  ni  pun  tak lah  tinggi  sangat jadi  sesuai di makan time  bekfes  atau makan petang..

P/s : nak  pegi  cari  lagi ni...ubi  rebus..ubi  bakar....

4 ulasan:

  1. addina ,, salah letak link tu .. sepatutnya letak url yang ni http://www.addinahumaira.blogspot.com/

    bukan yang ni http://www.addinahumaira@blogspot.com/ kalau addina letak yg salah akk tk dapat jejak addina balik , patutle .. di shoutbox pun salah juga .. nasib ada sms tau hehe

    BalasPadam
  2. kalao rajin jom join aktiviti kelab saya

    http://puanbee.com/aktiviti-kelab-ksrs-pertama/

    BalasPadam
  3. lagi info tentang keledek di SIHAT SELALU - Kentang dan Keledek

    BalasPadam
  4. puan Bee , he he...sy budak baru belajar ...nanti saya join kelab tu ye...

    armouris , nanti sy singgah ye..thx sbb melawat blog sy ni..

    BalasPadam