Sahabat

http://www.mybannermaker.com

30 Mac 2011

Cuti Cuti

Salam untuk semua...

Hari   ni  tak  mau  cerita  pasal  menu diet ke  timbang ke  kg  ke ape ape  yang  berkaitan  dengan  nya..
N3  kali  ni  nak  cerita  bab  lain  sikit ,  iaitu  pasal  menu  hidangan  pengantin.Minggu  lepas  adik  mama dina sudah  selamat  melangsungkan  perkahwinan. Adik  ipar  mama  dina  ni  asalnya  dari  Bagan Datok, Perak.

Jadi  hujung  minggu  ni, pihak keluarga  lelaki akan  mengadakan  majlis  menyambut  menantu kat  kg  mama dina , K. Terengganu.Jadi, mama dina  terfikirla  tentang  hidangan  meja  pengantin nanti. Tengah  cari  idea  nak   masak  apa  nanti  ni.

Ini  kira  first  time  nak  buat  ni. sebelum  ni  Mama Dina  tak  pernah  get  involve  dengan  benda-benda  macam  ni.Lagipun  mama dina kurang kreatif  skt.

bersambung.......

28 Mac 2011

Oh my diet....

hi  uols...

Semalam , saya dah timbang berat lagi..
Sebenarnya  saya  tak  sabar  nak  tgk  angka , kalau  turun  akan  bagi  lebih  semangat  lagi, tapi  kalau  statik atau  naik ,  itu  yang buat  saya  rasa  faddup dan  salahkan scale  tu..itulah  saya  yg  terlampau obses  mau kurussssssssssssssss...
time  timbang  tu  nasib  baik  angka adalah  menurun ...hepi nyer...walaupun  sikit  at least  turunn...( inilah  ayat yang  selalu  menenangkan  jiwa  saya sekarang  ni....)

Last  week  timbang  : 62.40kg
This  week  timbang  : 62.00kg

Ada kurang  400gm !!!!!!!!!!!

walaupun skt  tp saya  tetap  hepi...yeay  yeay  yeay........

lagi  12kg  untuk  mencapai  target...agak2  berapa  lama  lg  yea??????????

adakah  6  bln ?? 7  bln ??  10 bln???  atau  1  tahunnnn?????????????????

so , saya  akan  teruskan  cara  diet  saya seperti  yang   saya  buat  sekrg  dengan  tambahkan  lagi  workout saya  supaya  target  saya  dapat  dicapai  dengan  lebih  cepat lagi.....cayok  cayok !!!!!

Nak  tau  diet  saya  sekrg  ????

ok  ok   ..simple  je

Breakfast
2  biji  telur  rebus  tanpa  kuning nya.( 34 kalori )
1 mug  green  tea  ( 3.3 kalori )


B4 lunch
1 keping roti ( 92 kalori )
@
cornflake 1/2 mug bancuh dengan soya ( 160 kalori )

Lunch
Nasi 2 sudu  makan  ( 110 kalori )
ikan  seekor  ( 180 kalori )
sayur 1 senduk ( 100 kalori )
Air suam

Tea time
buah2an ( 150 kalori )

Dinner
2 keping roti ( 200 kalori )
Buah2an ( 150 Kalori )


Target kalori sehari : 1200 kalori  je..
Kandungan  kalori  tu  saya  agak - agak  je  berpandukan info  dalam internet  yang  saya  gugel...

kalau  salah  tolong betulkan  yea.......

26 Mac 2011

Minggu yang sangat bizi ..

Hai uols..

pejam celik pejam celik  sudah  sampai penghujung bulan  3  dah  di tahun 2011 ni..
Entah mengapa  tahun  ini rasa  seperti  terkejar-kejar  dengan  masa...rasa  macam  tak  cukup  masa  je.

Awal  taun, sibuk ngan  persekolahan anak2 ,

Awal taun  jugak  sibuk  siapkan  macam2  repot ,

Awal  taun  jugak  bina  azam  baru .................mahu  kurangkan lemak  di badan..bukan  sikit punya  lemak   tau !!!!  berbelas belassssssss  kilo  jugak  tau..

Urusan  adik  nak  kahwin  lagi..

Dan  macam macam  lagi....

semuanya  buat  saya  rasa  macam  semput  dan  x  cukup  mase...

Minggu  ni  adik  saya  dah  selamat  akad  nikah dan   majlis  sebelah  pempuan  dah  selesai, sekarang  tiba  giliran  majlis  kami  punya  side  pulak. lagila  sibuk  dan  kalut nya  saya  sebab   dua  adik  saya  awal2  dah  dapat  cuti  panjang.....sorang  bersalin dan  masih  dalam  pantang  dan  sorang  lagi,  baru je  accident  dan  kaki  bersimen , dah  tentu  tak  boleh  buat  keje  yang  aktif  dan  memerlukan  pergerakan  kaki...

Huhhh....inilah  takdir  dan  dugaan  ............

23 Mac 2011

Update terkini....kg kg kg

Saya update  berat  pada 21.03.2011  hari  isnin  malam  masa  pergi  gym.Biasanyer  saya  timbang  pagi  ahad tetapi  sebab  hari  ahad tak dapat  pergi  seperti  biasa, so  saya  timbang  hari  isnin  aje.
berat  saya  yang  etrkini  seperti  pada  sticker  itu , 

62.4.kg

so,  ade  penurunan  yang  cukup  memberangsangkan  bagi  saya.
600 gm  bukan  sedikit  sebenarnya,,,
cuba  bayangkan  600gm butter  di dalam  besin utk  buat  kue ..!!!!

semangat  menjadi  lebih  kuat  lagi  utk  mencapai 

TARGET !!!!!!!!!!!!!  50kg...











14 Mac 2011

 Date     : 13.03.2011


BF : 1 bj epal fuji    1 keping biskut tiger   Air  kosong
LUNCH : Sebungkus  bihun   1 keping kue lopes
T.TIME : Nasi  himpit     Rendang ayam    3 sudu kek
DINNER : 1 bj  epal fuji   kacang gajus  1/2 pek                                                  

Update terkini 63 kg............berat lagi!!!!!

Selepas 1  mggu  kurang  work out, saya  rasa  takut yg teramat  untuk  naik  
penimbang  tu...risau  result  yang  kurang  memberangsangkan..

saya  kurang pg  gym  sebab anak2  nak  exam  dan  tambahan  pulak  hubby  outstation,
jadi  tak  selesa  sangat  keluar  dgn  anak2   sampai  lewat  malam..
so  resultnyer...

..
..
..
63.kg  yg bermakna berjaya  turunkan 200gm  shj!!!!!!

syukurla. at least turun jugak  walaupun  sedikit kan...



  




7 Mac 2011

masih lg angka 6...

Hi  Uols ,
Hari  ni  saya  timbang  lg
jeng  jeng  jeng
..
..
..
..
..
..
..
..
..
Weight  : 63.20kg

First Target : 4.20kg  more  to  reduce


nampak nya  susah betul  nak  tinggalkan  angka  6  ni!!!!!!!
fighting  fighting !!!!





5 Mac 2011

makan makan lagi !!!!

hari ni  ada  farewell  party  untuk one  of  staffs ,  nak  resign..
OMG ,
dugaan  dtg  lagi....

setelah  abis  fikir saya  rasa  saya   akan  pg  tapi  tak akan  ambik nasi  
azam  bukan main  lagi  ye.....
diet  saya  skrg , x mkn nasi  dan air  manis serta  kuih muih ...

harap  berjaya  kurangkan  berat lagi..

4 Mac 2011

Go Geous...kekal muda & sihat..........

Go Geous  dengan  PhytoCelltec Immonomax  adalah  hasil kajian  bertahun-tahun yang mendalam  dalam   usaha  mencari jawapan  untuk kekal sihat dan muda sentiasa.....
Penuaan dan kesan-kesan yang tidak diingini berlaku apabila  sel-sel penting dalam badan hilang upaya untuk diperbaharui semula  apabila  usia  meningkat  tua.

Go geous adalah jawapan  kepada masalah-masalah  penuaan dengan mengembalikan  keremajaan  sel - sel tubuh serta merangsangkan dan meningkatkan sistem imun dalam  badan.

Sel-sel baru akan menjadikan anda kelihatan lebih muda dengan kulit yang lebih halus serta gaya hidup baru bersama keluarga yang sihat dan bahagia.



Sebagaimana ia berkesan ke atas wanita, Go Geous juga
bagus  untuk lelaki terutamanya  untuk :

1. meningkatkan kadar metabolisma untuk membantu pembakaran lemak
2. meningkatkan tahap tenaga dan daya konsentrasi
3. melegakan sakit dan sengal 
4. menyingkirkan  toksin dalam badan
4.melambatkan proses penuaan
4.menganjalkan otot dan kulit



berminat ????
email ke : lyaz77@yahoo.com.










Piramid makanan


Piramid makanan


Kalau  nak  kurus  boleh  ke  ikut piramid makanan ni?????

saya sekarang dalam proses berdiet untuk kurangkan  10kg  .
kuatkan semangat   dan konsentrasi
fokus fokus  fokus !!!!




Amalan yang baik........

Kita perlu amalkan :


Mandi pagi sebelum subuh, sekurang kurangnya sejam sebelum matahari terbit. air sejuk yang meresap kedalam badan dapat mengurangi penimbunan lemak. kita boleh saksikan orang yang mandi pagi kebanyakan badan tak gemuk.

Minum segelas air sejuk (bukan air es) setiap pagi. mujarabnya insya allah jauh dari penyakit (susah mendapat sakit).


waktu sembahyang subuh disunatkan kita bertafakur (yaitu sujud sekurang kurangnya semenit setelah membaca doa). kita akan terhindar dari sakit kepala atau migrain. ini terbukti oleh para ilmuwan yang membuat kajian kenapa dalam sehari perlu kita sujud. ahli-ahli sains telah menemui beberapa milimeter ruang udara dalam saluran darah di kepala yg tidak dipenuhi darah. dengan bersujud maka darah akan mengalir keruang tersebut.

Pantang larang diet......

Cara  diet  Rasulullah .....

jangan makan susu bersama daging 
jangan makan daging bersama ikan
 
jangan makan ikan bersama susu
 
jangan makan ayam bersama susu
 
jangan makan ikan bersama telur
 
jangan makan ikan bersama daun salad
 
jangan makan susu bersama cuka
 
jangan makan buah bersama susu

mari kita  sama2  amalkan  semoga  dapat  kebaikan drpdnya...

1 Mac 2011

Dugaan.......lagi.

Masa  pegi  gym  tadi  , saya  telah  timbang .......dan  seperti  yang  telah  dijangka , jarum  penimbang  itu  
telah  menuju  ke 
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
64.00kg!!!!!!!!!!!!!!!!

mmg  telah  naik  1kg  uolssssssssssssssss...
adosssssssss!!!!  duss  dusss...
ambik  ko  makan  x  hengat  sgt 
tu  la  pasal !!!!!

inilah  dugaan bila  nak  diet
tapi  anak2  ajak  jgk  pg  mkn  fast food
ajak  mkn  kat  Food  court  
ajak  pg  acara2  yg  pastinya  ada  mkn2....

sesungguhnya  seminggu  yg  lepas  cukup  mencabar
diet  saya...
saya  telah  mengalah  dgn  anak  bila  mrk  ajak  mkn  kat  MD,
telah  mengalah  sebab  mkn  kat  food court Tesco,
telah  mengalah  bila  ikut  pg  acara  mewarna  yg  ada  makan2,
telah  mengalah  apabila  ada  farewell  party  member,

kebizian itu  juga  menyebabkan  saya  telah  skip  work out for 3 dayss....

hasilnya...............berat  naik!!!!!!!!!!