Sahabat

http://www.mybannermaker.com

30 Jun 2011

KENANGAN DULU DULU

Salam  bahagia semua...

Kalau  bercakap  pasal  kenangan  memang  banyak  sangat  kan  maklumlah  usia  pun  dah  banyak  kan.Tapi, dalam  banyak-banyak  kenangan tu, yang  paling  BEST  mesti  kenangan  ketika zaman budak-budak dolu-dolukan..




Dulu-dulu  setiap  kali  cuti  sekolah  rendah  saya  mesti  duk  rumah  nenek ( ramai  sebenarnya  macam ni kan).Rumah  nenek  saya  di area manir k.terengganu   hampir  sangat  dengan  sungai Terengganu  yang  memang  luas  sangat  masa  tu.( sekarang  mmg  dah  banyak  berubah).Masa  ni  memang  semua  orang  mandi  sungai dari  budak sampai orang  tua.Boleh  dikatakan  semua  yang  tinggal  dekat  area  sini  mesti  pandai  berenang walaupun  umur baru  3  tahun.

Biasanya  saya  pergi  mandi satu  grup  terdiri dari abang ,sepupu2  dan  juga  paksu. Dalam  ramai ni cuma  saya  sorang  yang  tak  tau  berenang  masa  tu.Kitaorang  pergi  mandi mesti  lama tau  siap  main-main lagi.Setiap kali pergi  sungai  paksu  saya  mesti suruh  saya  belajar  berenang tapi  saya  yang jenis  penakut  yang  amat ni kan  mesti  cari  macam-macam  alasan hinggakan  saya  sanggup  bawa  baldi  kecik untuk  mandi  kat  sungai.Saya  takut  sangat  nak  selam  muka  dalam  sungai  tu.jadi  saya  mandi  pakai  gayung kat  sungai...Lucukan..Kalau saya selam  dalam  air  cuma  kat  tempat  yang  cetek aje  hinggakan  pasir akan  naik  atas  kepala.Punyalah  penakut  saya  waktu  itu..

Satu ketika, Paksu  saya waktu tu  dia  Tingkatan 5, tangkap  saya  dan  bawak  saya  ke  tengah  sungai walaupun  saya  menjerit-jerit  tak  nak ikut. Dari  kawasan  yang  sedikit  dalam  airnya , paksu  luncurkan  saya  ke  tepi supaya  saya  akan  berenang  sendiri  apabila  terdesak  macam  tu.Tapi  apa  yang  diharap  tak  menjadi, bila kepala  saya  masuk je ke dalam  air saya terminum  air dan  terus tak boleh nak timbulkan diri   bukannya berenang meluncur ke tepi seperti di harapkan....badan rase berat  sangat  dan tak  nak  bergerak langsung..

Sedar-sedar paksu  saya  bawak  saya  ke tepi  dalam  keadaan  saya terbatuk-batuk  dan melalak-lalak..kecoh  jadinya  kat sungai  tu... sampai je  kat  tepi  dan  kaki menapak di tanah  terus  saya  pergi  cari  pokok dan  pegang  kuat-kuat  ranting pokok tak  nak  bagi  Paksu  saya  tarik  ke dalam  air  lagi ..huhhh..cuak  sangat mase tu...

Bermula  dari  detik  itu, kalau nak  mandi  sungai  mesti  pergi  dengan  geng2 perempuan je...dan  yang  paling  best  on  the  way  ke  sungai  saya  akan  bawak  buah nyior  komeng yang  boleh  dibuat  pelampung. BEST  sangat !!!!  sebab badan akan timbul di permukaan air dan kaki je yang perlu guna untuk  tolak  badan ke depan tanpa  penat  dan  boleh  pusing-pusing   sambil  peluk buah nyior  komeng ....

Korang  tau  tak  buah nyior  komeng  tu macamane???

Dapatkan kulit wajah tegang dan halus

Semua wanita  mesti  idamkan kulit  wajah yang tegang  dan  halus  bersihkan.Jom  kita  kongsi  petua  ni...

Amalkan masker  mudah  berikut. Ambil putih telur dan buah tomato  yang dihiris nipis.gaulkan sehingga  sebati dan tempelkan pada muka.Seelok-eloknya amalkan 3x seminggu. Selamat mencuba.....

Sharing is  caring.........

29 Jun 2011

Berbaloi ke makan durian RM70 sebijik


Isi  durian memang mengiurkan...

Musim  durian  datang lagi
kiri  kanan jalan   berlonggok-longgok
sampai kat office pun sibuk cakap pasal durian
nasib baik  tak  bawak durian masuk dalam  office

Saya biasa dengar durian jenis durian kampung, durian perak ,durian johor atau durian Siam je
kalau gred pulak  biasa nyer D24 , D2 je
Durian Kunyit  , Raja Musang baru  je tau 

Tapi  harga durian kunyit = RM 70.00 sebijik baru hari ni  saya  tau..
itupun  bila baca kosmo  semalam punya
huhh.... dahsyat nyer  harga  durian sekarang  kan!!!!

tapi,

korang rase-rase

BERBALOI  KE  MAKAN DURIAN  RM70  SEBIJIK TU ?????

Lemak tepu yang telah cair

Malam tadi , saya  timbang lagi  untuk rekodkan berat  terkini...


07.12.2010  - 67.50 kg 
28.06.2011  - 59.80 kg

Total  lost - 7.70kg

Woww...macam  mimpi   bila  tengok  angka  5 kat  depan  tu.....
Yes  yes  ...I  did  it....I  did  it....

dengan ketinggian hanya 157cm,

 dan  BMI = 24.26 saya sudah  berada  di range  NORMAL WEIGHT 
Lepas ni kena  maintain dan slow-slow  turunkan berat  sehingga 55kg

5  More  KG  to  Go


Thanks to my  Hb & Kids yang tak  jemu2  bagi semangat untuk saya kembali aktif  & sihat :)

28 Jun 2011

Kalori Kosong ( Empty Calories)

Tau kah kita  apakah itu  " empty calories" yang selalu  disebut  oleh  pakar  pemakanan sebagai satu  tabiat  buruk  yang perlu  dielakkan  dalam diet harian kita?

Empty  Calories bermaksud makanan yang tinggi  kalori tetapi rendah kandungan zat nutrien.

Makanan yang mengandungi kalori  adalah makro  nutrien ( karbohidrat,protein & lemak ).

Makanan yang tidak mengandungi kalori  pula ialah mikro  nutrien nutrien (vitamin , mineral & serat )

Makanan yang tinggi kandungan kalori  boleh menyumbang kepada berat badan yang berlebihan kerana pengambilan kalori yang berlebihan  akan disimpan sebagai lemak dalam badan.

Empty Calories = High Calories but Low Nutrien

Empty Calories  juga  dikenali  sebagai  makanan merapu  ( junk food ) yang mana kurang kandungan mikro nutriennya.Kebanyakan makanan dalam kategori  ini mengandungi  gula  dan  lemak  yang  sangat  tinggi.

1 sudu kecil gula = 5 kalori

1 gram lemak  = 9 kalori

1 gram karbohidrat = 4 kalori

1 gram protein  = 4 kalori


Contoh  makanan "empty calories" adalah:
Gula-gula , jajan ,minuman berkarbonat , minuman manis dalam tin,botol atau kotak, minuman alkohol , fast food , makanan sejuk beku, butter , marjerin, shortening, mayonis dan lemak tepu.

:) Sharing is caring..

Garam hilangkan rasa pijar

Salam semua,

Semasa  membaca  majalah Mingguan Wanita, saya terbaca  satu  petua  untuk  hilangkan  rasa  pijar  tangan. Sebenarnya , sudah  agak  lama  saya  mencari - cari  petua  untuk  hilangkan  pijar  tangan  selepas  memotong  cili  atau  selepas  makan  lauk pauk  yang  pedas-pedas.

Saya  memang kategori  alah dengan  cili.Setiap kali  nak potong  cili mesti  pakai sarung  tangan kalau tidak memang 1 hari tangan akan pijar dan serba tak kena rasanyer.

Pengalaman saya ketika  kenduri kat kampung, tangan saya 1 hari 1 malam pijar selepas tolong potong cili untuk buat sayur  dan  acar. habis segaa  cara  saya  cuba, letak  tangan dalam beras, guna  hampas  kelapa ,ramas  daun ** x ingat nama**  tapi semua tak hilang rasa  pijar.

Last-last, saya  rendam je  tangan  dalam air.Ramai yang pelik  tapi saya  lagi  pelik sebab orang lain tak rasa pijar tapi saya sebaliknya pula. Besok  pagi, walaupun pijar  hilang tapi tapak tangan saya  menggelupas teruk.pelikkan!!

Untuk  hilangkan  rasa pijar,ambil satu sudu garam halus, lumurkan pada  tangan selama 2 hingga 3 minit kemudian cuci  bersih.Ringkas saje  kan...

Sharing is caring............

27 Jun 2011

Dah shopping baju raye ?

Salam sejahtera semua..

Korunk  dah tempah baju  raye ke?

Agak-agak , apa  ye  fesyen n trend baju  raye  taun  ni ?

Fesyen  tudung pun  macam2  sekarang  ni  kan..

Saya shopping  kain ela  kat Nilai 3  je, maklumlah  dekat  sangat dengan rumah so  senang je sampai sana..

Saya  dan  3  orang puteri  memang  beli stail  boria tiap2 taun.Memang  kelakar  jugak  kan tapi hubby nak  macam  tu so, ikut  je.....

Kaler  tema  for this  year  is PINK   tau!!!! Pilih punya  pilih , last - last tersangkut  kat  kain japanese cotton yang ada pink pink  gitu.....so  nak tak nak , hubby  kena  pakai baju  melayu  kaler  PINK jugak  taun ni...he he kelakar betul....sebelum  ni  kitaorang  memang  elakkan  pakai  kaler  pink , macam  tak boleh masuk  je...tup tup satu  famili pulak PINK taun  ni  hu hu..

Jenis  kain saya memang tak ikut trend sangat janji  selesa je..Fesyen pulak , selesa dengan kurung biasa  dan anak2 pulak kurung pahang pesak gantung...

Baju  korunk  kaler  n fesyen ape  yer ? Cer  cite  ....cer  cite.....

24 Jun 2011

10 makanan pembakar lemak

Antara  10  jenis  makanan  yang  dapat   membantu  proses  pembakaran  lemak  di badan:

  • Brokoli
  • Kacang Almond
  • Asparagus
  • Bayam
  • Dada Ayam
  • Ikan
  • Bijirin Oat
  • Ubi keladi
  • Limau  gedang
  • Epal
  • Minyak  zaitun


Update kalori burn

Setelah hampir seminggu tak pergi  gym , hanya buat aerobik  manja2  ikut  VCD  kat rumah je..Lagipun schedule  kena  tukar  untuk  kepentingan  anak-anak dan mama. Mulai dari sekarang saya  plan  pergi  gym  pada  hujung minggu dan juga jumaat malam  aje.Cukup la  3x seminggu pergi  gym  dan selebihnya bergantung kepada tahap kerajinan diri...

 menu makan saya hari ni...

Breakfast : Nestum Nesvita +  dark choclate( 4 bar )

Sebelum Lunch : 1 biji epal dan  lg dark choc. 1 packet.( ntah kenapa suka sgt makan choc. skrg )

Lunch : Roti telur dengan kuah kari  ikan

Dinner  : meehoon  goreng  1/2 pingggan + 2 biji karipap sardin ( byk betul makan kan)

workout  : Hari ni saya  hanya menggunakan  cross trainer selam 1 jam dan  berjaya  bakar  kalori sebanyak 550 kalori. ** wat slow slow  je ni**

Tadi masa  saya timbang  ada sikit turun  berat  tapi  saya  nak tunggu  lg  skt sebelum tukar  ticker tu...

Semangat  dan makin bersemangat untuk teruskan workout....

23 Jun 2011

Kedai Rakyat IMalaysia



Kedai Rakyat 1Malaysia  sudah  dilancarkan oleh PM kita dan dijanjikan  harga barang barang yang dijual 30% - 40%  kurang dari  harga  pasaran. 

Sekarang  baru  ada satu kedai  iaitu  yang baru dilancarkan oleh PM  kita  di stesen LRT ,Kelana Jaya. Mesti   semua  orang  excited  nak  tengok  barang-barang  kat  kedai  ni selepas  ni. Kalau  betul  harga  barang-barangnya  murah  seperti  yang  diwar-warkan  di samping  tahap  kualiti  yang terjamin sudah  pasti  langkah  PM  ini  akan  memberi  impak  yang positif  kepada  ekonomi  isirumah  kerana  kebanyakan  barang-barang  dijual  di kedai  ini  lebih  tertumpu kepada  barangan keperluan  utama isirumah seperti beras, gandum, gula,susu  dan sebagainya lagi.

P/S :  tak sabar  nak  tunggu  cawangan  Kedai Rakyat 1Malaysia kat Nilai  pulak..  


  

Aishwarya Rai bakal jadi IBU..


Aishwarya  Pregnent !!!!!

Sudah  lama tunggu  berita  ni  benar.  Dan  ianya  adalah BENAR  sekarang  setelah  Mr. Big B  dah  announce  dalam  twitter  dia pada  hari Selasa.
NEWS NEWS NEW !!!  I AM GOING TO BE A GRANDFATHER...AISHWARYA EXPECTING ...SO HAPPY AND THRILLED!!!!!

Seronoknya kan  bila dapat  tau ada ahli  baru  akan muncul dalam keluarga.Teringat  saya  pada  kenangan  lama...  saat-saat saya  menerima  berita  mengandung  anak  pertama......kedua...dan ketiga....

Anak-anak adalah  ANUGERAH  dan  AMANAT  kepada  kita  sebagai ibu bapa.




20 Jun 2011

VCO gel

Salam sejahtera semua....

Tengahari  tadi  saya  sudah  terima VCO  gel  yang diorder dari bee.

Dah  rasa  tak  sabar  pulak  nak tunggu  malam sebelum  tido..Hahah...jangan fikir  ke  laut  sudah  ye...

Malam ni sebelum tido, saya akan start  ambil VCO  gel , salah satu dari supplement untuk  tambahkan tahap kesihatan  diri. VCO  gel  ni  salah satu  kegunaan nya  adalah  untuk  meningkatkan  kadar  metabolisma  badan kita  dan  amat  sesuai  untuk  orang yang   sedang berusaha  untuk kurangkan LEMAK  di badan.

Saya semakin tak  sabar  pulak  untuk  makan  dan  lihat  kesannya nanti...

Tunggu  hasilnya..........bulan depan.....

Sessi Perkenalan Antara Semua Ahli

Salam  bahagia  semua...... jeng jeng  jeng............Salam Perkenalan  untuk semua ahli
Kelab Suri Rumah Sedunia  yang  dipengerusikan  oleh  Puan Bee.

nama : addinahumaira (37 tahun dah )

Email : lyaz77@yahoo.com

Facebook : addinahumaira

alamat  : nilai , N.Sembilan

suri rumah separuh  masa ( bekerja )

Mempunyai 3 orang anak.

sorry bee , tak tau nak wat banner mcmane ??



19 Jun 2011

Berita baik tentang bakteria

Selama  ni kalau  sebut je  pasal  bakteria mesti  ingat  yang  tak  baik  je kan......tapi  rupa2 nya  ada  juga  bakteria  yang  baik yang  boleh  membantu kita  menurunkan lemak yang tak diingini pada  tubuh.

Ini satu berita  baik buat kita  yang tak gemar bersenam.

Terdapat sejenis bakteria pada  bahagian  usus manusiayang  sebenarnya  dapat  membantu kita  untuk  mendapatkan  badan yang lebih langsing...

Ada  satu kajian di jepun....pengkaji mendapatkan 87 responden yang  mengalami berat badan yang berlebihan dan memberi 100 gram susu  fermentasi.Susu  ni biasa nyer digunakan untuk menghasilkan yogurt.Setiap responden diminta  mengamalkan  pengambilan susu ini 2x sehari di samping mengamalkan pemakanan yang normal mereka.

cheat day lagi

salam semua....

Hari ni   adalah  cheat day  bagi saya wokey....makan tak hengat....

Makan pagi  8.15am : nasi lemak sebungkus dan nescafe 3 in 1

Makan  tghari   11.00am : tumpang makan nasi lemak anak2( banyak  jgk ni !! )

Makan  petang   5.00pm : Dry Noodles 1 mangkuk  dan ayam sambal  1 ketul

Makan malam  7.00pm : jajan kerepek durian dan sotong kering...

Kuantiti  air putih  juga  agak kurang dari biasa biasanyer  lebih dari 3 liter tapi hari ni mungkin kurang dari 2 liter

Memandangkan hari ni tak pegi gym , saya hanya buat aerobik manja-manja  je  kat rumah lebih kurang 40  minit  saje...supaya  berpeluh...

Boleh ke  capai  target  idaman  nih.....angka 50.............................. makin jauhhhhhh....

18 Jun 2011

Aerobik yang enjoy...

Pagi  ni bila  bangun  tido , badan  rasa  lain macam  sikit...sakit2,,,lenguh...berat  sekali  nak  bangun.Tetapi  memandangkan  hari  ni  adalah  hari  bekerja, so  gagahkan  diri  untuk  bersiap ...** alangkah bagusnya  kalau jadi  surirumah  sepenuh masa kan** ( berangan  untuk sekejap ).

Sebenarnya ,  malam  tadi  saya  rasa  amatlah  boring  dan  jemu  sangat  untuk  menggunakan  mesin kat  gym  itu..upbike , treadmill , crosstrainer dan  alat2  lain  tu  rasa sungguh  menjemukan...Susah  hampir  6  bulan  saya  menggunakan  alat  yang  sama  selama  5x  dalam  seminggu...boringkan..

Kadang-kadang  terfikir  untuk  stop  je  tapi  risau  nanti  berat  tak  boleh  dikawal dan  saya  lagi  susah  hati  kalau  kilo  makin  bertambah. Lagipun, saya  dah  rasa  banyak  perubahan  setelah  saya  melakukan  aktiviti  kecergasan  di sini. Badan  rasa  ringan  dan  aktif. Sakit  tapak  kaki  yang  saya  alami  sebelum  ini  sudah berjaya  di atasi.Begitu  juga  lutut  saya  yang  bermasalah  sebelum  ini  sudah  ok  sangat2..mesti  teruskan  juga...mesti buang  rasa  JEMU..

So, dengan  jiwa  yang  inginkan  variasi  dan perubahan, saya  join  aerobik . **  sebelum ni saya  jadi  member gym  saje**. Lagipun malam  tadi  tak  penuh  sangat  lantai  aerobik mungkin  ramai  yang  ada  agenda  masing2 ..Malam  tadi  aerobik  more  pada  belly  dance dan  fleksibiliti. Step  pun  tak  susah sangat  nak  ikut. Mula-mula  tu  agak  kelaut  jugak la  sebelum  dapat  rentak  he heh...Lagipun  irama  padang  pasir  dan  bollywood  tu  bukan  saya  punya  jiwa sebelum  ni..jadi  lambat  sikit  dapat  feel...and  then  after  1 hour, memang  lencun  baju  dan  enjoy  sesangat...

Aerobik ni  sebenarnya bagus dan  takde lah  boring macam  pakai  mesin tapi hasil dari  carian  gugel  saya, jumlah  kalori  yang  dibakar dari aktiviti  aerobik lebih kurang 450 - 500 kalori  kalau memang buat betul2. Pakai mesin crosstrainer  boleh  capai 700 kalori  dan  lebih dalam  masa  1  jam tu...

p/s : tak boleh JEMU  kalau nak KURUS!!!! 

16 Jun 2011

Kentang @ Keledek

Semenjak balik dari  Cameron Highland hari tu, saya  menjadi addict  pulak  dengan ubi keledek. Semasa  berada di tanah tinggi yang kaya dengan hasil bumi  yang segar itu  saya telah  membeli  beberapa  kilo  ubi keledek  yang  terdiri  dari pelbagai  warna. Ada  yang kaler pepel , kuning dan  yang biasa macam  dijual di pasar malam atau  pasaraya.

Teringat  masa  kecik  dulu, time  cuti  sekolah biasanya  musim  hujan  di pantai  timur.Time tu  mesti  best  sangat  makan  ubi rebus cicah  kelapa  parut  dan  air  kopi.Ubi  kayu  pun  best  jugak dan  saya  amat  suka  ubi kayu yang dibakar. My  faveret  ni !!!PPehhhhh...memang  tak  dapat  nak  digambarkan saat  itu....


Tetapi, bila  makan2  ni  mesti  tak   boleh  lupakan terus  target untuk membuang lagi  lemak  yang  berlebihan di badan ni.Sudah hampir  2  bulan  berat  asyik  sama  je...+- 61.00kg. walaubagaimanapun, saya  syukur  sangat  kilo  tu  nak  naik memandangkan  seminggu  lepas time pergi  bercuti  tu  saya banyak  kali  jugak  terbabas  makan.Jajan, coklat, nasi , sundae, kek, carbonara dan  macam2 fast food   lagi...saya  langsung tak kira  pasal  kalori , karbo dan apa2  pun....release.....release.....heaven....heaven....

Sudah  melalut  pulak.sebenarnya  saya  nak  berkongsi  sedikit  info  pasal  keledek  ni. Time syok  makan2  ni, tetiba  saya  terfikir  berapa  kalori agaknye  ubi  ni. Mula2 tu  saya  terbayang  yang  ubi ni  memang ada  potensi  untuk  naikkan  berat  badan  tapi  hasil  dari  carian gugel  saya  sebenarnya  SILAP !!!

Keledek yang tidak diubah sifat semulajadinya  adalah  amat  bagus  untuk  kita  sebab  kaya  dengan  nutrien dan  mempunyai  khasiat  yang  tersendiri iaitu  mempunyai  lebih serat  dan  vitamin A, vitamin C dan  juga  potassium kesimpulannya, ubi  ni  memang  tak  akan  menjejaskan  kesihatan selagi  kita  makan dengan  cara rebus  atau  bakar  sahaja !!!.Kalori  dalam  ubi  ni  pun  tak lah  tinggi  sangat jadi  sesuai di makan time  bekfes  atau makan petang..

P/s : nak  pegi  cari  lagi ni...ubi  rebus..ubi  bakar....

8 Jun 2011

Makan buah sebelum makan makanan utama

  • Malah, ada bukti klinikal yang menunjukkan bahawa penurunan berat badan yang ketara dapat dicapai bila individu dapat mengalas perut dengan tenaga yang rendah kepadatannya (misalnya buah) sebelum makan makanan utama. 



Ddalam kajian pengurusan penyakit kronik, pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran dianggap sebagai bahagian penting dalam pengurusan penyakit secara keseluruhan (termasuk penurunan berat badan dan untuk tujuan penyelenggaraan berat badan). 

Pada tahap kalori yang sama, kepadatan makanan bertenaga rendah seperti buah-buahan, menyediakan jumlah makanan yang lebih besar. Ini dapat membantu seseorang merasa cepat kenyang semasa makan sambil mengambil jumlah kalori yang lebih rendah. 

“Air dan serat boleh meningkatkan jumlah makanan dan mengurangkan kepadatan tenaga. Dalam keadaan semula jadi, buah-buahan mempunyai kandungan air dan serat yang tinggi. Oleh itu, buah adalah sumber baik yang rendah dalam kalori dan kepadatan tenaga,” katanya. 

Penyelidikan menunjukkan bahawa buah-buahan boleh meningkatkan rasa kenyang terutama bila diambil secara menyeluruh. Jika dibandingkan secawan 250 mililiter jus oren yang menyediakan 88 kalori dengan buah oren dengan hanya 37 kalori, lebih baik dimakan buah oren yang juga mengandungi lebih banyak lagi serat dan mampu mengenyangkan. 

“Semua jenis buah-buahan boleh diambil sebelum makanan berat tetapi sebaik-baiknya buah yang segar. Serat dapat mendorong bahan makanan tadi melalui sistem pencernaan dan memberikan jumlah yang konsisten setiap kali membuang air,” katanya.



Sebelum makan makanan berat, elakkan makanan yang ada kepadatan tenaga yang tinggi yang biasanya merujuk makanan tinggi lemak atau gula. seperti makanan manis, hidangan makanan segera dan gula-gula. 

INFO: Khasiat buah-buahan 

Sumber baik untuk sistem pencernaan kerana kaya serat.
Perlu diambil sekurang-kurangnya 30 gram serat sehari.
Bantu kurangkan risiko penyakit termasuk jantung atau kanser usus.

~ sumber : Berita Harian




6 Jun 2011

Mulakan hari dengan oat

Salam sejahtera  semua...

Pagi  ni saya  breakfast  dengan: Total kalori intake  dah  capai 219.50 kalori.

1 sachet Nesvita 3 in 1 Oat keluaran Nestle.  119  kalori .( kanan  atas ).
15 biji  anggur  hijau. 54 kalori
1 biji kiwi  46.50 kalori

Harap  ia  boleh  tahan lapar.






Saya  sekarang  sedang  mencari  minuman  yang boleh  bagi saya  tahan  lapar. Sebelum  ini  saya  mesti  makan  5 kali  paling  kurang dalam  satu hari. Kalau kira  kalori  mesti  hampir  1200 dan  kadang-kadang  mencecah  jugak  1600 kalau  ikut  kira-kira  sayalah.

Kandungan  Nutrisi  :



So  sekarang  saya  cuba  nak kurangkan pengambilan  makanan  dan  seterusnya  boleh  kurangkan kalori . Workout  saya  kekalkan  seperti  biasa 4 - 5 x seminggu   selama 1- 1.5 jam  sahaja.

Berat saya  masih  lagi  berputar di nombor  yang  sama  sejak  2 bulan  lalu. 61.00KG !!!!!!

Betapa  susah nyer  nak  merasa  berada  di angka 5X.XX kg  tu....

4 Jun 2011

Diagnosis tahap kolestrol

Tahukah anda berapakah tahap kolestrol  di dalam darah anda???

Cara untuk mengetahui tahap kolestrol  adalah dengan melakukan ujian darah.

Jika tahap kolestrol anda melebihi 200mg/dl atau HDL ( kolestrol baik) adalah di bawah 40, anda akan disarankan untuk melakukan profil berpuasa lipid iaitu satu ujian yang dilakukan selepas anda tidak makan dan minum selama 12jam.

Walaupun tahap kolestrol melebihi 200mg dipertimbangkan sebagai tinggi, apa yang dikatakan selamat  pada seseorang itu bergantung kepada sama ada mereka itu berisiko untuk mendapatkan penyakit jantung.

Tahap kolestrol :

Normal   : kurang dari 200mg/dl

Cukup tinggi : 200-239 mg/dl

Tinggi    : 240mg/dl

Renung-renungkan lah.....................

Sumber : Mingguan Wanita

Kasut balet mudaratkan kaki

Jika ada  antara pembaca  yang teringin hendak membeli kasut balet baik hentikan sebelum membazir dan membahayakan kesihatan kaki anda.

Menurut pakar, Kasut balet yang rata bahaya kepada kesihatan kaki kerana bentuknya yang rata tidak mampu menyokong kaki dengan baikdan sempurna kerana ia memberi tekanan yang lebih kepada pinggul,lutut dan juga punggung.Kasut yang kurang tumit hanya boleh digunakan untuk jangkamasa yang pendek sahaja.

Apabila tekanan pada lutut, pinggul dan belakang meningkat dari masa ke semasa, ia boleh menyebabkan radang sendi dan ketegangan otot.

Sumber:  Mingguan Wanita

p/s: Jangan pentingkan kecantikan semata-mata hingga  mengabaikan kesihatan diri.

3 Jun 2011

Sembelit jugak kadang-kadang

Tadi saya ada melawat blog  sususejat  dan ada  info pasal tahi susah nak keluar.

Memang mengikut pengalaman saya, kadang-kadang kalau  saya makan makanan  tertentu  seperti kuning  telur ke atau minum milo yang  agak pekat , mesti  esoknya  payah  nak  membuang walaupun  saya  minum  air  dalam kuantiti  yang  sama je  dengan hari-hari lain.

Kalau makan nasi  memang senang nak membuang tambah-tambah kalau makan  buah dan sayur  banyak.Sure  smooth  je  tak  sempat  muka  berkedut   pun.  Pasal  sembelit  ni kan, ada  kawan  saya  yang  bagi  petua , kalau  tak  nak  sembelit, amalkan  minum  air  putih  segelas  sebelum  tidur  dan  apabila  bangun  pagi esoknya tanpa  menggosok  gigi, minum  lagi  segelas  air  putih. Cara  ni  akan  melancarkan  usus  kita  untuk  membuang. Sudah  hampir  sebulan  saya  amalkan  petua  ni,  dan  memang  satu petua yang boleh disahkan  betul ( untuk saya  je.....).

Saya  ada beberapa  cara  untuk mengatasi  masalah  sembelit.Sekiranya  saya  tidak  membuang dalam  masa  3  hari  itu sudah  menjadi  masalah  yang  besar bagi saya.Mesti  rasa  tak selesa yang teramat  sangat.Time  macam  ni  saya  mesti  mencari :

1. Buah  prun. Pitted   prun  yang ada  kat  pasaraya memang mujarab jugak  untuk  melawaskan sembelit.makan 10 biji  prun  dan disusuli  dengan minum  air  suam  dalam  2 gelas.

2.  Buah  pisang. Memang boleh  membantu  jugak  tetapi  kena  makan dalam 2-3 biji dan disusuli dengan minum air  suam.

3.  Banyak makan sayur bendi.

4.  Makan buah yang masam-masam mcm mangga  muda, nenas atau pun  tembikai.Sure  boleh  jalan  punya.

5.  Minum madu dan cuka  epal 2  sudu  yang dicampur  dengan air  suam  sebelum tidur  dan  sebelum  breakfast.

6.  Green tea  yang tujuan unuk membuang....tapi  ada  yang tak boleh tahan tu  time memulas sampai mengerekot  badan jadinya.

Inilah cara saya, nak cuba  boleh je.....



fantastik @ unbelieveable huhhhhh

Semalam , semasa  di gym, ada  satu  grup  yang  datang  dari  kalangan  student  KUIS. Ada  beberapa orang  dari  grup  mereka  ni  yang  oversize  gila-gila. Memang kesian  jugak  tengok  mereka  yang  berbadan  besar  ni.Kita  yang  tengok  nampak  macam  susah apatah lagi  yang menanggung  beban  badan  yang  berat.Mesti  banyak  aktiviti  yang  tersekat kan.Tapi  saya  tabik  dengan  semangat  membara  di kalangan  mereka  yang  rajin  datang  gym  untuk  membuang  lemak-lemak  tak  guna  di  badan.

Cerita  saya  begini, ada  satu  orang  adik  ni,  berat  dia  masa  join  gym  ni  memang super duper sesangat..Dia  tinggi  lebih kurang 158cm  atau  160cm kalau tak silap  saya. Jadi  nampak  seksa sangat  bila workout tu.Sudah  satu minggu   dia join  gym  untuk  turunkan berat.cara  diet  dia  adalah  tak  makan  nasi  langsung  dan  minum  banyak  air.So, semalam, bila  dah  genap  satu  minggu  workout, dia  pun  timbang la.Dia  memang  tak  harap turun  banyak  pun  sebab  sudah  tau  berat  dia  memang  tepu  dan  amat  payah  nak  tanggal  dari  badan. tapi  kita orang  ni tetap  bagi  semangat  kat  dia pasti  berat akan turun janji  mesti  ada  disiplin  dan  kesungguhan.

Last tu bila  naik  atas  scale  tu,  tetiba  dia  menjerit  sambil  pejam mata  dan  tangan dua-dua  di dada. Kita orang kat  situ  ingatkan  dia  nak  pitam  atau  apa  kan. Suspens  sangat  masa  ni takut  apa-apa  yang  tak  diingini  berlaku...

"Eh !!  scale  ni betul ke tak ni?"

" Kenape  nyer?"

" Tengok   tu berat 115.00kg la"

"Owh  ye ke...berat  sebelum ni berape?"

" Sebelum ni 120.00kg..kira nyer dah turun 5.00kg  dah ni!  boleh  percaya  tak  ni?"

" Wowww...5kg  1 minggu!!!.banyak  tu....cuba  naik  scale yang satu lagi tu.."

Memang betul, berat dia dah turun  5kg  untuk 1 minggu je...Fuhhh...macam tak percaya kan.
Fantastik  sangat  saya  rasa.
Memang betul kan , apa  saje  tak  mustahil  berlaku janji  mesti  ada  keinginan yang kuat bersama  disiplin yang tinggi..

Well done  dik...

2 Jun 2011

Yusri @ Yasmin @ Addina @ Zainal????????

Dalam sejahtera  ...

Ada  satu  kisah  yang  menarik  untuk  saya  kongsi  bersama.

Ceritanya  begini,  ada  satu  insan  berjantina  lelaki . Memegang  position  ketua  bahagian  dan  tentunya  mempunyai  staff  lelaki  dan  perempuan  dibawah seliaannya. Satu  kali  bila sorang  dari  staff  pempuannya call  ketika  dia on leave  sebab  urusan  keluarga, dia  telah  memanggil  nama  staff  perempuan  seliaannya  dengan  nama  staff  lelakinya!!!!!  adakah  ini pelik?????? apakah  perasaan  pembaca  apabila  berada  ditempat  pemanggil  tadi???

Apa  yang  datang  dalam  fikiran  anda???? Toink  Toink !!

1. adakah dia memang tersalah panggil nama
2. adakah  dia ingin  menyembunyikan identiti pemanggil dari  seseorang yang hampir denganya?
3. adakah dia  tidak jujur dengan diri sendiri atau  sesiapa?
4. adakah dia seorang yang penakut?
5. adakah dia kena  queen control?

p/s : saya  rasa  dia  ada  agenda  tersendiri  yang sukar  ditafsirkan dan  yang pasti dia  tidak  jujur  dengan  diri  sendiri.
       kalau dengan diri  sendiri  tidak  jujur,  dengan orang lain macamane???????????

1 Jun 2011

Produk 2b Model


Perasa  strawberry


Perasa coffee


hi semua....saya  nak  berkongsi  dengan  anda...

Semenjak   berlaku kejadian pekerja  meninggal  tempohari  disebabkan  oleh demam  denggi,  ramai yang buat kecoh  pasal  insurans. Baru  tau betapa  pentingnya  membeli  insurans kan...
Sekarang  baru  nak  ambil  tau  apa  insurans  cover, FWCS  tu  untuk  apa  dan  SKHPPA  tu  untuk   apa. Time  bagi  briefing  mula - mula  gomen  implement  SKHPPA  bukan  main  banyak  argue  itu  ini. Berbuih  mulut  kena  fahamkan  terutamanya  foreigner  ni  yang  payah  betul  nak  faham dan  ada  tu  yang  saje  buat-buat  tak  faham.huhhh  memang  dugaan  betul  waktu  tu.Bila  sebut  je  pasal  kena  potong   gaji  semua  nak  melompat nak  bangkang  itu  dan  ini tapi  bila  jadi sesuatu  musibah  time  tu lah  baru  nak sedar  walaupun  dah  hampir  terlambat...manusia  manusia.....

Hi ..

Hari ini  saya  berjaya menbawa  bekal  suhun  dan sayur goreng  bersama sup.Sekarang menu  saya  banyak  yang  bercampur  dengan  suhun.Musim  suhun  dah  datang he  he...

Tapi  tetiba  saya  dapat  serita  yang  suhun  ni  susah  dihadam.
adakah  ini  betulllll??

Kalau  sesiapa  yang  ada  info  berkenaan  dengan  ini  bolehlah  share kat  komen  yea...

Sebelum  ni  saya  dapat  info  suhun  ni  dalam  kategori  protein yang  rendah  kalori dan  bagus  untuk  orang  yang  sedang  berdiet...