Sahabat

http://www.mybannermaker.com

28 Mei 2010

Boring nyer bila bekerja di public holiday..

Hari ni  semua  orang  cuti  maklumlah  public  holiday.Tapi  kita  kat  Step  kena  keje  juga. Apa  nak  buat  kan, dah  boss  tak  nak  cuti  untuk  hari  Wesak. Nak  tak  nak  terpaksa  la  terima.
So, walaupun  dengan  berat  hati, gagahi  jua  untuk  menunaikan  tanggungjawab sebagai  seorang  staff  di  Step. Boring  nyer.....dan  tak  produktif  langsung!!!!
Dalam  kepala  ada  mcm2  acara  ni..untuk  hilngkan  boring  dan  mencepatkan  masa  berlalu...

Kebetulan  seorang  staff  kami  ada  yang  baru  bersalin,so  kitaorang  akan  buat  agenda  baru  hari  ini.
Melawat  staff  bersalin..

Tahniah  untuk  Puan  Nurul  yang  baru  saje  bergelar  ibu...

6 Mei 2010

Alkisah nyer...

Semalam masa tengah driving balik keje, entah macamana terdengar lagu ulik mayang ...

Bila dengar lagu ni, terbayang zaman adik sekolah tadika dulu-dulu..sibuk dok menghafal lagu ni sebab kena buat tarian ulik mayang.

Syahdu betul bila teringat zaman kecik-kecik dulu......

Lagu Ulek Mayang

Lirik  Lagu Ulek Mayang

Ulek mayang ku ulek
Ulek dengan jala jemala
Ulek mayang diulek
Ulek dengan tuannya puteri
Ulek mayang diulek
Ulek dengan jala jemala
Ulek mayang diulek
Ulek dengan puterinya dua

Puteri dua berbaju serong
Puteri dua bersanggol sendeng
Puteri dua bersubang gading
Puteri dua berselendang kuning
Umbok mayang diumbok
Umbok dengan jala jemala
Nok ulek mayang diulek
Ulek dengan puterinya empat

Puteri empat berbaju serong
Puteri empat bersanggol sendeng
Puteri empat bersubang gading
Puteri empat berselendang kuning
Umbok mayang diumbok
Umbok dengan jala jemala
Nok ulek mayang diulek
Ulek dengan puterinya enam

Puteri enam berbaju serong
Puteri enam bersanggol sendeng
Puteri enam bersubang gading
Puteri enam berselendang kuning
Umbok mayang diumbok
Umbok dengan jala jemala
Nok ulek mayang diulek
Ulek dengan puterinya tujuh

Puteri tujuh berbaju serong
Puteri tujuh bersanggol sendeng
Puteri tujuh bersubang gading
Puteri tujuh berselendang kuning
Umbok mayang diumbok
Umbok dengan jala jemala
Nok ulek mayang diulek
Ulek dengan tuannya puteri

Tuan puteri berbaju serong
Tuan puteri bersanggol sendeng
Tuan puteri bersubang gading
Tuan puteri berselendang kuning
Umbok mayang diumbok
Umbok dengan jala jemala
Nok ulek mayang diulek
Ulek dengan tuannya puteri

Ku tahu asal usul mu
Yang laut balik ke laut
Yang darat balik ke darat
Nasi berwarna hamba sembahkan
Umbok mayang ku umbok
Umbok dengan jala jemala
Pulih mayang ku pulih
Pulih balik sedia kala


Yuran PIBG...

Sejak  dari  hari  Isnin  lagi, Adina  bila  balik  je dari  sekolah  asyik  tanya  "  mama   ada  duit  tak  sepuluh  ringgit  4  keping ?" Cikgu  Dina  suruh  bagitau  mama , kena  bayar  byk  tu  sebab  dina  takde  abang  kat  sekolah. Dina  cuma  ada  kakak  aje. Along  pulak  menyampuk ,  " cikgu  suruh  bayar  RM 50.00  sebab  along  takde  abang   atau  kakak". Masuk  je  rumah  mesti  isu  ni  je  la  yang  keluar  dari  mulut  mereka. Kesian  jugak  dengar  mereka  asyik  ulang  benda  yang  sama je. Memang  tabiat  Dina  bila  dia  mintak sesuatu  dia  akan  ulang  sampai  berpuluh  kali  selagi  tak  dapat.Dia  ni  pandai  psikologi , bagi  telinga  kita  panas  dan  tak  tahan  dengar. Jadi  pagi  ni  dah  selesai  masalah  yuran  PIBG  diorang sebab  tak  tahan  dengar  hari-hari  asyik  kena  leter  pasal  duit  ni.

5 Mei 2010

Acik dah pegi sekolah

Setelah  2  hari  tak  pegi  sekolah , acik bersemangat  sekali  bangun pagi. Walaupun  masih  lagi  selsema  sikit, acik  nak  jugak  pegi  sekolah, mungkin  sebab  dah  cuti  lama  atau  dah  rindu  kat  cikgu dan  kawan-kawan.Macam  biasa  pesanan  mama sebelum anak  pegi  sekolah ," jgn  beli  ais  kerim  bla..bla..jgn  beli  air  batu.. bla..bla..jgn  beli  gula-gula..bla..bla..jgn  kejar-kejar..bla..bla..jgn main  panas..bla..bla.." Risau  kalau  anak  demam  lagi ! Semua  ngangguk  kepala, salam dan terus turun  bawah .

Demam semua nyer

Hari  Isnin,  giliran  mama  pulak  yang  mc  sebab  dah   terjangkit  sama .Tapi  along  dah  boleh  pegi  sekolah  dah , tinggal  mama  dengan  acik  je  kat  rumah. Selsema  acik  mmg  teruk. so bawak  acik  jumpa  doktor  kali  kedua. doktor kasi  antibiotik dgn  ubat  yang  sama dgn  sebelum  ni. Batuk  acik dah  kurang sikit.Kesian  betul  kat  acik, dah  la  badan  kurus  ,sakit  pulak  tu...makan  pun  tak nak  sangat.