Sahabat

http://www.mybannermaker.com

31 Mei 2011

Hilangkan pahit peria

Peria walaupun pahit tetapi banyak khasiatnya. Untuk mengurangkan pahitnya peria yang telah dipotong perlu direndam dengan garam halus lebih kurang setengah jam sebelum disejat sebelum dimasak.

Hilangkan gatal keladi

Untuk menghilangkan gatal keladi, potong batang keladi dan rendam di dalam air yang dicampurkan dengan isi buah pinang.Boleh juga menggunakan cara merebus batang keladi yang telah dipotong sehingga separuh masak. Toskan airnya dan kemudian bolehlah dimasak mengikut kesukaan anda.

Mengelak dari selulit

Ada beberapa perkara yang boleh diamalkan untuk mengelak dari berlakunya selulit.
  1. Pilihlah makanan segar dan bebas daripada bahan pengawet dan kimia.
  2. Pastikan jumlah protein yang diambil memadai dengan keperluan badan.
  3. Kurangkan pengambilan makanan berlemak dan manis.
  4. Makan mengikut jadual dengan teratur.
  5. Lebihkan meminum air putih.
  6. Lakukan senaman yang teratur bagi mengeluarkan peluh.
  7. Berfikir secara positif dan hidup secara aktif dan sihat.

Hilangkan lebam akibat kecederaan

Untuk menghilangkan kesan lebam, tumbuk sedikit bawang merah, bawang putih dan daun jambu batu sehingga lumat.Kemudian tempekkan pada bahagian lebam dan balut dengan kain bersih.Biarkan ebih kurang 2 jam.

Sembuhkan luka bersalin

Ambil sepotong kunyit hidup, bersihkan dan rebuskan dengan 3 cawan air sehingga menjadi 1 cawan air. Amalkan minum air ini ketika pantang 3 kali sehari.

Hilangkan kotoran berminyak

Bagi menghilangkan kotoran berminyak seperti kuah makanan atau kotoran berminyak yang lain, gunakan tisu kering untuk menyerap sebanyak mungkin minyak. Kemudian tekapkan tisu basah ke atas kotoran untuk melembapkan kotoran. Jangan sesekali gosok kotoran ini kerana akan menyebabkan ia merebak.Cuba dapatkan sedikit sabun dan sapukan ke atas kotoran tersebut dengan tisu basah. Kemudian cuba serapkan kotoran menggunakan tisu basah. Hilangkan lembapan dengan tisu kering sehingga selesai.

Petua mengawal berat badan

  1. Amalkan meminum air limau nipis atau limau kasturi setiap kali selepas makan tengahari dan malam. Sebaik-baiknya minum setika suam.
  2. Amalkan meminum air teh cina yang dicampur dengan air perahan limau nipis dua kali sehari sebelum sarapan atau sebelum tidur.

Kalori dalam lauk-pauk


1. Ikan kembong kari berkuah (seekor) = 85 kalori
2. Ikan tenggiri goreng bercili (sepotong) = 142 kalori
3. Ikan kembong goreng (seekor) = 140 kalori
4. Ikan senangin masam manis berkuah (sepotong) = 210 kalori
5. Daging lembu kari berkuah (2 kotak mancis) = 130 kalori
6. Ayam kari berkuah (sepotong) = 250 kalori
7. Ayam goreng (sepotong) = 255 kalori
8. Ayam tandoori (sepotong) = 220 kalori
9. Sambal udang (setengah cawan) = 70 kalori
10. Sambal sotong (setengah cawan) = 55 kalori
11. Telor goreng (sebiji) = 110 kalori
12. Taukua goreng (sekeping) = 110 kalori
13. Kacang panggang dalam tin (2 sudu makan) = 40 kalori


30 Mei 2011

Nur Kasih...

Semalam, anak-anak mamadina  sibuk  mengajak pegi  tengok  Movie  Nur  Kasih..Mula - mula  plan  nak tengok  mengikut  saluran Astro  First  aje...save banyak  beb!!

Kalau ikut Astro  First tu  hanya bayar  RM20.00  dah boleh   tengok  berkali-kali selama 48 jam...sampai  muak  nak termuntah  dah  tu  kalu  tengok hari-hari  kan.. tapi  kalau  kami  pegi  anak - beranak  dah dekat nak masuk  ratus  jugak  la  tu... tiket  je RM 35.00 , pop corn 1 besar , 4 kecil (RM 9.90  + RM22.00 ) plus  air  lagi satu sorang...keringla  jugak  poket  mama  ni tau...tapi  sib  baik  setiap  kali tengok  movie , abah  yang  sponsorkan...kalau  tidak  mau  nyer  setahun  2x  je  tgk  movie  sudah!!!   (  mama  mmg  kedekut  pun!!).

Sebenarnya  nak  bercer  pasal  movie  tapi  bebel  tah  hape hape  ntah....

Bagi  mama  movie  ni, biasa  aje , sambungan  kisah  cinta  Nur  Amina  dan  Adam daripada  slot  TV3  sebelum  ni.Lagipun, mama  kurang  gemor tgk  crite  yang lompat-lompat  taun , jap  6  bulan  sebelum, jap  sekarang jap jap  flashback...mama  pening  la. Lagi la   skrin  tu  besor  godang  kat  depan dan  sound  effect  yang  buatkan otak  mama  dah  tak  boleh  fikir  sangat. Dari segi  lakonan pelakon , mama  tak  nak  komen  sebab  mama  ni  tak  pernah  masuk  kelas  lakonan dan  belajar  sastera.( ada  kaitan  ke  ni?)

Tapi,  anak-anak  mama  macam  hepi  je  lepas  tengok  criter  tu...adakah   hepi  sebab  criter  tu  bagus  atau  hepi  sebab  dapat  jalan-jalan  tengok  wayang??????

lu  pikir la  sendiri ...Nabil.....






  

Sup Suhun

Hari  ni, saya  berjaya  bawa  bekal. Biasanyer  saya  memang susah  nak  bangkit  awal  pagi. Tapi  hari  ni, entah  datang  dari  mana  semangat bangun  pagi, saya  berjaya  bangkit  pukul  6.00am untuk  masak  pagi  dan  juga  tengahari.

menunya :

masak   nasi + tomyam suhun dan celur  udon + ikan goreng

menu  yang simple  ini  boleh  bagi  pilihan  kepada  anak2  samada  hendak makan

1) Nasi + Tomyam + ikan goreng

@

2) Udon + Tomyam


Memandangkan  saya  sedang   berdiet  sekarang , so  saya  bawak  bekal  suhun  + Tomyam  sahaja.

Saya  dapat  tau , suhun  ni  kategori  sayur  yang tinggi  protein dan  rendah  kalori amat sesuai untuk orang yang sedang berDIET..

27 Mei 2011

Awas , awas and awas

Semenjak  berat  saya  tak  mahu  turun turun  ni,  saya  mula  semak   dan muhasabah  balik  apa  yang  saya  makan  selama  ini  .Mungkin   pengiraan  kalori   saya  salah  selama  ini.

Saya  rujuk  blog2  yang  tumpukan  pada  kesihatan  dan  cara  hidup  sihat  dan  saya  senang  sekali  membaca  blog  Sususejat.com   yang  mengandungi  banyak  info2  yang  bagus  untuk  diamalkan.

Hasilnya, saya  membuat  kesimpulan  yang pertamanya ( yang  faktor  lain  tengah  cari  lagi ! ),
saya  yang  memang suka  makan buah , mungkin  sudah  tersalah  anggap  terhadap  kalori  buah yang saya  makan....buah yang kecil tidak semestinya  kalorinya kecil....

26 Mei 2011

Nutrisi

Apa pentingnya nutrisi?
Nutrisi yang berasal dari makanan diserap oleh tubuh kita pada saat makanan melalui saluran pencernaan. Apakah  kegunaan dari nutrisi:
  • Untuk pertumbuhan sel, memeliharanya dan memperbaikinya.
  • Untuk memeberikan energi pada tubuh agar fungsi-fungsinya bisa bekerja.
Dengan kata lain, nutrisi merupakan hal yang sangat penting untuk kesehatan kita. Tentu saja dalam hal ini nutrisi tidak bekerja sendirian, ada serat dan juga air yang membantunya.
Unsur pokok nutrisi digolongkan menjadi dua, pertama nutrisi makro terdiri dari karbohidrat, protein, dan lemak. Kedua nutrisi mikro terdiri dari vitamin dan mineral.
Sudah lama  berat  saya  asyik  berlegar-legar  sekitar 61kg..Saya  dah  hampir  give  up  untuk  bersenam kat gym. Memang  penat  sangat  bila  tengok  berat  tak  nak  turun  macam  ni. Kalau  berat  turun walaupun sedikit  tak adalah  rasa  penat  sangat  malah  akan  lebih  motivasi  untuk  teruskan  usaha  mencapai  target  idaman...

So  saya  telah  gugel2  tentang  plateau. Sebenarnya  saya  baru  je  tahu  pasal  wujudnya  istilah  ni. Kalau saya tidak menggugel tentang perkataan ini , saya  bayangkan  ia  adalah  sejenis  penkek  atau  sejenis  planta...huhhh  betapa  saya  ini   very  naiv  dalam  vocabs  sebegini..

So  ini  yang  saya  jumpa  hasil  carian  saya  dalam gugel   dan  kita  share  yea...   


Some signs that you may be overtraining:
  • Aches and pains in your muscles and joints
  • Lack of motivation and energy (beyond what you consider “normal”)
  • Fatigue
  • Frequently catching cold and flu viruses
  • Insomnia
  • Loss of appetite
  • Elevated morning pulse
  • Headache

What many people fail to realize is that without proper rest, the body cannot recover and attain maximum results from an aerobic and weight training program. In other words, if you don’t take time to rest, you are cheating yourself out of some serious fat loss results!
How, you ask? When you lift weights, your body is actually breaking muscle tissue down. You must give your body the rest time it needs in order to repair and rebuild the muscle back up.
In addition, we need rest for the following reasons:
  • Shock to the system, keeps body guessing.
  • Mental, sanity check.
  • Prevents injury from overuse.
The dramatic role of hormones
Arguably the most important reason for rest, besides muscle repair is the delicate balance of your hormones. Lack of rest and over-training can induce abnormal hormone levels, such as an increase in cortisol, which is an adrenal hormone, as well as reduced testosterone and DHEA. We will talk more about the integral role of hormones in a minute.

How much rest is enough?
It is recommended by many fitness professionals that you take a break from exercise:
  • At least 1-2 days out of the week.
  • In between strength training days.
  • Once every 4-6 weeks for a week long break. Yes, seven whole days, after every 4-6 weeks of an intensive aerobic and resistance training program. That means no running, no lifting, no exercise beyond normal everyday activity.
For example, a program designed for adequate rest might look like this:
Week 1: Strength training M-W-F, cardio on T-S, rest on TH-SU.
Week 2: Strength training M-W-F, cardio on T-S, rest on TH-SU.
Week 3: Strength training M-W-F, cardio on T-S, rest on TH-SU.
Week 4: Strength training M-W-F, cardio on T-S, rest on TH-SU.
Week 5: Full rest.
Rinse, and repeat.


Calorie intake during rest week
When taking a break from training, it is important to note that this also means taking a break from dieting, or eating in a deficit. This means that during that week of rest, you should eat at maintenance or even above. The reason for this dieting break ties back into the all too important role of hormones.
When you are dieting, your leptin and thyroid levels fall, which tends to lower the metabolism, and therefore fat loss. Raising calories to maintenance or even just a bit above maintenance allows the body to reboot. This is one of the main reasons why you tend to see great results the first few weeks of a fat loss program, and then your results may plateau. This happens because of the lowering of these hormones. If you allow your body a week of full rest, the hormones return to normal levels, and fat loss will begin to take place once again. When I was on a fat loss program, I often would lose fat in my rest week, even while eating my maintenance level of calories!

20 Mei 2011

 Menu  saya semalam

Breakfast
2 biji telur rebus ( putih shj)
1 biji epal merah
1 mug green   tea

Lunch
3 keping  jacobs cream
peanut
1 biji epal merah

Tea Time
1 mug nescafe 3 in 1 campur 2  sudu milo
3 keping  jacobs cream
peanut

Dinner
4 biji tauhu sumbat
1/2 cup  bihun goreng
1 biji cucur udang
1 biji epal hijau

Workout :  Saya  mampu  menbakar 750 kalori.
                 70 minit  cross trainer  dan 30 minit treadmil.

Saya pastikan minum air  putih  3 - 4 liter  satu  hari.

19 Mei 2011

Tambah Halaman

Teknik  nak  tambah  halaman  di  blog  seperti Halaman Home, About Me , Blog  dan  macam2  lagi.

1. Click  DESIGN  kat  tempat  yang paling  atas  blog.
2. Click Posting , ada  paparan New Post , Edit Post , Edit  Pages
3. Click Edit  Pages , ada  paparan New  Pages , you  can  add 10  stand  alone pages....
4. Click New  Pages.

Anda  juga  boleh  ubat  kedudukan , edit  dan  juga  delete  pages  yang  di buat.

Selamat  mencuba.......
Hi  semua...

Saya nak update  menu saya semalam

Breakfast
2 biji telur  putih  sahaja
1 biji epal
1 mug green tea


Lunch
3 keping jacob  cream
peanut
1 bj  epal


Tea time
1 mug nescafe 3 in  1 campur 2 sudu milo
3 keping jacob
peanut

Dinner ( 6.30pm)
1 bj epal
4 keping tauhu sumbat ( lapar  gila)
1 cup bihun
1/2 biji cucur udang

workout
70  minit  crosstrainer - 700 plus  kalori
10  minit treadmil - 50 kalori ( jalan slow  je )
buat  weigh  sekejap  je. x sampai  5 minit  pun..






18 Mei 2011

Kurang tidur menyebabkan berat badan naik???

saya  ada  terbaca  satu artikel ....

Satu  kajian  di  Eropah  yang dilaporkan  oleh  Jurnal  Nutrisi  Klinikal  Amerika telah membuktikan   kekurangan  tidur   boleh  menyebabkan  seseorang  itu  bertambah  berat  badan . Keadaan ini  berlaku  disebabkan  oleh  metabolism  yang  lambat  dan  menyebabkan  badan   kurang  menggunakan  tenaga.

Jadi , mulai hari  ini, memang  kena  pastikan  kita  mendapat  tidur  yang cukup.


Lagipun tidur  yang cukup  banyak  kelebihannya..

tunggu  saya  survey  lagi  pasal  tidur .....sharing  is  caring....







menu  hari  ini

breakfast

3 keping jacob cream ( 125 k)
1 mug green tea      (2 k )
Nescafe 3 in 1   ( 89 k)


Lunch

Nasi 1/2 cup  ( 60 k )
sup sayur ( 130 )
Sedikit ayam ( 50 k )

Dinner

1 bowl Yong Tau Fu ( 500 k ) agak2  je  ni
1/2 cup bubur  nasi ( 150 k )
1 biji epal  ( 80 k )
3 keping keropok lekor ( 125 k )



banyak betul  saya  makan  waktu  dinner
semua  ni  sebab  pergi  pasar  malam, jadi  keinginan makan tu  lain macam  jadinya

lagi  satu  sebab  saya  sudah  geram  sangat2, berat  sekarang  tak  mau  turunnnn...

12 Mei 2011

Buat masa  sekarang  saya  tidak  mempunyai  mood yang  baik  untuk  update  kilo.Saya  dah  tidak  berminat  untuk  timbang  sebab  saya  punya  timbangan  masih  di  angka  yang  sama.

Saya  akui  berat  susah  untuk  turun  apabila  saya  sudah tidak  mencatu  makan  seperti  sebelum  ini.

Sekarang, saya  telah  makan  semua  jenis  makanan  termasuk  fast  food  yang  selama  ini  saya  memang  pantang  spt  Pizza, Ayam KFC , Makanan  Mc Donald, makanan  Arab   dan  juga  ais.

Mungkin  sebab  saya  sudah  lama  pantang makanan2  ini  menyebabkan  saya  sukar  untuk  menolak nya  apabila  sudah  berada  di depan  mata. Huhhh ...tak  tahan  godaan!!!  chehhhht....

Tetapi  walaupun  saya  sudah makan  semua  jenis  makanan  termasuk  hidangan  nasi sewaktu  dinner, saya  akan  pastikan  berat  saya  tidak akan  bertambah  seperti  sebelum  ini. Harap2  kawalan  kalori  makanan  yang  saya  amalkan  sekarang  dapat  membantu  saya  mengawal  berat  badan  supaya  tidak  lagi menjadi  naik seperti  sebelum  ini. 

Berat  sekarang : 61  kg  lagi...masih  jauh  untuk  capai  berat  idamannn       50kg..