Sahabat

http://www.mybannermaker.com

28 Ogo 2011

Kampung Oh kampung

Salam sejahtera kepada pembaca semua...

Lama betul tak update blog ni, tapi apa nak buat tuntutan kerja yang begitu memenatkan perlu didahulukan dan juga kerana bulan Ramadhan yang hanya datang setahun sekali ini terasa perlu dimanfaatkan dengan sebaiknya kerana kita belum pasti adakah kita masih sempat untuk melalui bulan Ramadhan yang berkat ini di masa akan datang.

Pagi ini , saya telah berada di kampung.Suasana pagi ini amat sejuk sekali.Baru selesai bersahur ni.Memang terasa sangat berbeza keadaannya dengan kawasan kejiranan tempat saya bermastautin di N.Sembilan.Kampungku...tanah tumpah darahku....

Aktiviti pagi ni, pergi pasar borong untuk mencari barang-barang untuk membuat ikan bakar dan sotong pulut.Tengahari, akan pergi rumah adik untuk buat kuih raya dan petangnya, akan pergi ke Pasar chabang Tiga untuk mencari juadah berbuka....

Korang bila balik kampung??

Hati- hati memandu semua......

13 Ogo 2011

Mood raya dah datang

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Terasa lama sangat tak update blog ni.Dek terlampau sibuk dengan kerja dan tambah lagi penat dan mengantuk di bulan puasa ni jadi blog kurang update seketika. Tambah2 nanti nak berhari raya mesti nak cuti panjang, awal2 lagi da rasa semput untuk selesaikan deadline dan apa yang patut.Sekarang-kurangnya sepanjang bercuti nanti kita tidak akan membebankan rakan yang bekerja. Harap semuanya berjalan seperti yang yang di rancang insyaallah...

Sekarang mood nak beraya dah mula datang.Bonus ntuk kakitangan kerajaan PM dah umumkan.Jadi semangat ntuk bershopping mesti sakan sikit kan.Walaupun saya dan hubby bukan kakitangan kerajaan, tapi kami pun tetap gembira dengan rezki yang diterima oleh kakitangan kerajaan.Terasa lebih meriah raya apabila poket tebal kan.Anak2 pun mesti syok nanti dpt duit raya dari uncle dan untie yg keje gomen kan he he....sempat lagi menaruh harapan!!!!!

Sebenarnya hanya saya dan seorang adik je dalam famili saya yang tak keje gomen.Jadi taun ni bila gomen dapat bonus, anak2 dapat duit raya best la ( terukkan saya ni...he he..)Tapi mereka mesti tak syok sikit sebab bila time dapat bonus PM siap kompang satu dunia jadi semua orang tau, tak boleh nak sorok-sorok.Tapi bila kita orang yang kerja swasta dapat bonus, kitaorang diam-diam sajork hehe...kesian kat diorang.

Apa apapun, kita mesti sentiasa bersyukur dengan rezeki yang kita dapat dan sentiasa beringat bila berbelanja di samping itu jangan lupa pada insan yang tidak bernasib baik di sekeliling kita...

Selamat bershopping ntuk semua.....:)




6 Ogo 2011

Salam semua....

Hari ini sudah masuk hari ke 6 umat islam menjalani ibadat puasa di bulan Ramadhan yang mulia ini. Alhamdulillah, nampaknya di tahun ni, semua anak2 dah dapat melakukan ibadat puasa dengan baik walaupun keletihan jelas terpancar di wajah masing2.Sebagai ibu saya cukup bersyukur sebab acik, anak saya yang paling kecik sudah mampu berpuasa di usia 6 tahun.Mungkin faktor kakak2 yang berpuasa jadi dia yang tak mau kalah dengan kakak2 nya turut jugak berpuasa.

Hari ni, weekend pertama di bulan puasa. Lepas sahur,saya biarkan anak2 tidur sampai mereka terjaga hampir nak masuk tengahari.Aktiviti mereka hari ni di rumah hanyalah tgk tv , tgk movie dan main games je le.Itu je la antara aktiviti2 untuk elakkan mereka dari terfikir tentang makanan dan minuman.Hari sekolah dipenuhi dengan aktiviti sampai petang jadi mereka tak terasa sangat lapar dan rasa masa cepat berlalu.

Tentang berbuka puasa pulak, kami sekeluarga tidak makan nasi sewaktu berbuka dan biasanya anak2 suka pilih roti john atau makanan selain nasi je.Nasi berlauk adalah wajib ketika sahur sebab nak bagi tahan lapar sepanjang hari...Kami sekeluarga juga tidak ghairah sangat dengan kuih -muih yang pelbagai jenis di bazar Ramadhan.

Hari ni, kami tak plan lagi nak berbuka kat mana, semalam anak2 minta berbuka puasa kat MD.Ramai jugak yang berbuka kat MD, Nilai tu lagipun tempat tu memang agak dekat dengan masjid.Lepas berbuka terus ke masjid baru Nilai untuk solat Maghrib dan terawih sekali malam tu.




Semoga kita semua dapat menjalani bulan yang mulia yang penuh keberkatan ini dengan sebaiknya...insyaallah.

1 Ogo 2011

Ramadhan datang lagi

Hari pertama puasa

Salam sejahtera  semua...

Macamane  puasa  hari  ni?Ada  anak2  yang  baru  belajar  berpuasa  tak ??  Tentu  ada  macam2  ragam  diorang  kan.

Pagi  tadi  cuaca  agak  redup  sikit tapi tengahari  dah  panas  terik pulak. Taun  ni anak  ke-3  saya  dah  start  belajar  puasa. Taun  lepas  hanya  mampu  2  hari  je  and  then demam , lepas  tu   terus  tak  puasa. Malam  tadi  Acik  excited  bangun  sahur. Baguss...bersemangat  nak  puasa, harap  Acik  dapat  bertahan   taun  ni...

Anak ke - 2 , umur 8 taun dah  start  berpuasa  dari  taun  lepas  tapi  tak  penuh sebab  demam  jugak. Cabaran  berpuasa  bagi anak2  adalah  bila  cuaca  yang panas  dan  tak  cukup  minum  air dan  badan  akan  panas  sangat  dan akhirnya  demam.Bila  demam  memang  tak  berpuasa  la  kan.Adina  ni  memang  susah  nak  kejut  bangun  sahur sampai  kena  dukung  bagai  dari tempat  tidur. Bangun pagi  nak pergi  sekolah  pun  sudah  bermasaalah  apatah  lagi  nak  bangun  sahur , memang  perit  sangat  nak  pujuk  dia  bangun  sahur.kalau  tersilap  cara , langsung  tak  nak  bangun.Nak tak  nak  kena  bersabar  jugak kejutkan dia  sebab   saya  target  dia  dah  boleh  berpuasa  penuh  kalau  dia  bangun  sahur.

Anak sulung  saya memang  dah  berpuasa  sebelum  ni tapi  taun  lepas  tinggal  2  hari  sebab  demam.Jadi  taun  ni  harap2  along  dapat  berpuasa  penuh. Insyaallah...Along  ni  tak  susah  sangat  nak  bangun  sahur dan  memang   kategori  lalu je  makan  walaupun  waktu  pagi.Berpuasa memang cabaran  bagi  along sebab along  memang  suka  makan.Harap  along  akan  dapat  turunkan  sedikit berat dan  jadi  lebih  selim  ye....Kitakan  dah  janji  nak  kurussss...he he...