Sahabat

http://www.mybannermaker.com

29 Jul 2011

i am back !!!

Salam  sejahtera  semua...

Lama  betul  tak  update  blog ni  cuma  blogwalking  je  bila  sempat...:)

Alhamdulillah..anak2 semua  dah  sihat. Lepas  sorang-sorang  demam panas. Last  nyer  mak  ayah  sekali  kena. Mungkin   faktor  cuaca  yang  tak  menentu agaknya  atau  memang musim   demam .

Syukur  juga  kena demam  sebelum  bulan  puasa  kalau  tidak  mesti  anak2  tak  larat  nak  puasa  kalau  demam.

Terima  kasih  kawan2  yang  datang  melawat  blog  saya  ni, nanti  saya  balas  ziarah  yea...

11 Jul 2011

Emergency leave lagi..

Pagi ini badan acik begitu panas sekali.suara pun serak dan susah nak keluar. Tak sampai hati pulak nak suruh pergi sekolah. Risau nanti jadi apa-apa kat sekolah ataupun kat daycare.so, nampaknya mama kena ambik cuti jaga acik kat rumah hari ni.

Acik ni puteri ketiga saya berusia 6 tahun. Jarang sakit tetapi kalau demam memang kesian sangat tengok terutama masa dia tidur. Tersentuh betul melihatnya...

Sekarang acik sedang tidur selepas dilap badan. Tunggu dia jaga nak pergi ke klinik...

10 Jul 2011

Hari yang cukup penat tapi hepiiii....

Hari ini mmg sgt penat wokey....tapi hati sungguh hepiiii!!!!!

seperti biasa, hujung minggu bangun pagi agak lewat sedikit dari biasa..di fikiran sudah set di hari minggu adalah time untuk berelax2...

Sarapan kami pagi tadi adalah nasi kerabu dan nasi dagang dari kak mah nasi dagang kat bandar baru bangi. Sudah agak lama tak pergi sana iaitu semak saya amalkan diet untuk lebih kurus.

Tengahari pula kami pergi makan Sushi King kat The Mines.





Bersambung....

6 Jul 2011

Sedut lemak bikin GEMUK !!!!

Pembedahan sedut lemak sering digunakan sebagai jalan pintas oleh individu untuk mendapatkan bentuk badan idaman  tanpa  menyedari  bahawa  pembedahan itu  mampu  menjadikan individu  LEBIH GEMUK.

Satu study yang diterbitkan dalam jurnal Obesity menjelaskan lemak yang disedut keluar akan muncul kembali dalam tempoh setahun selepas  pembedahan . Dan yang paling  parah, lemak-lemak tersebut akan muncul di bahagian tubuh yang lain seperti lengan dan bahu.

Sebenarnya , tubuh manusia bergantung kepada lemak, maka tubuh secara automatik akan menghasilkan  sel lemak baru untuk  mrnggantikan  sel  lemak yang telah disedut keluar. Justeru, pembedahan sedut lemak hanya merosakkan struktur  tubuh sehingga sel-sel lemak esensial menghasilkan sel-sel lemak baru di tubuh.

P/S: Tiada jalan mudah untuk kurus...

5 Jul 2011

Shopping panjangkan usia

Salam  untuk  semua...

Berita  baik  untuk  kaum  wanita  terutamanya  yang suka SHOPPING...

Satu  artikel  dari  Universiti  of  Illinois menjelaskan aktiviti membeli belah mampu memanjangkan usia dan menjadikan individu  awet muda.

Aktiviti  fizikal seperti berjalan kaki menyusuri lorong-lorong kedai tatkala  membeli -belah dapat mengurangkan risiko mendapatkan serangan jantung serta obesiti.

Selain itu  , shopping juga  mampu untuk mengurangkan stress!!!!

Kajian disokong oleh National Health Research Institute di Zhunan, Taiwan yang melaporkan individu  yang membeli-belah setiap haridapat mengurangkan risiko sehingga  27 peratus  untuk meninggal dunia di usia muda berbanding individu yang tidak pernah shopping.


Jom  pergi  shopping.......:)

3 Jul 2011

Alat senaman saya

Salam sejahtera semua

Hari ni, saya  ingin  berkongsi  alat senaman yang saya biasa  gunakan kat  rumah. 


Tali skipping
Mula-mula  dulu  , 10x lompat  dah  semput..hu hu..
tali skipping ni dah hampir 3 tahun dah tau..


fitness ball
biasanya  saya  guna  masa  tengok  tv dgn  famili  dan  
masa  malas  nak  lompat2...bola  ni pun dah hampir 3  tahun  usianya.
tengok tu...kreatif  yg amat my kids sampai kat bola  ni pun nak lukis  macam2..


dumb bell 2kg saje..
sudah hampir 2 tahun dah barang ni..saya  guna  untuk  tone kan balik otot  bawah  lengan.
senang  je  guna  benda  ni cuma  kena  ikut step  yang  betul  je...sambil  tengok  tv  pun  boleh..
Sebelum  beli  ni saya  gunakan 2 biji botol mineral  water 500ml, tapi ringan sikit la...  


workout  dvd
ini je koleksi  buat masa ni...biasanyer  anak2 akan join sekali...
planning  nak cari DVD belly dance  pulak lepas  ni...mula2 boring tapi sekarang dah enjoy..he he..

So far,  saya tak  ada beli mesin senaman kardio seperti treadmil , cross trainer  atau stationery bike.Peralatan  ni  saya  guna  kat  gym  saje.lagipun alat-alat tu memerlukan  ruang untuk disimpan..stor  kat rumah tak cukup nak menampung alat2 tu semua..


SELAMAT BERSENAM..:)

2 Jul 2011

Kisah beraya kat Oversea..

Tadi  lunch time, layan member borak.Tetiba  keluar  pulak  topik  hari  raya .Mane  nak  pergi  di hari  raye?

Saya  ingatkan  hari raye  mesti lah  pergi  ,masjid , ziarah  rumah  saudara - mara dan kawan-kawan  atau  ke  kuburkan (  lazimnya  beginilah  agenda  kami sekeluarga ) tapi  bila ada  bab2  nak  booking  ticket  bagai ni, ini ape  kes???? And  then  sebut2  pulak  pasal Hanoi, Korea , Phuket  bagai....

Rupanya , sorang kawan ni dia  memang dah  berkeluarga  tetapi  bila  time  raya, xcited  nak  pergi  holiday  ke luar negara. Ya  la  kan  time  raya  je  dapat  cuti  lama paling  kurang 3  hari kan..Tapi  yang  tak  berapa  dapat  diterima  oleh fikiran saya  ialah  sesuai ke  pergi  holiday di oversea  di hari  raya???

Bagi saya , hari raya adalah  masa  yang  amat  sesuai  untuk  perjumpaan  keluarga ( bukan  time  melaram  baju  baru  yee..) sebab semua  orang( muslim la )  akan  dapat  cuti  paling  kurang 2 hari . Masa  ni  sesuai  sangat   untuk  rapatkan  balik  hubungan silaturrahim  dan  bermaaf  - maafan  sesama  saudara . Saling  ziarah  antara  keluarga  dan  yang paling  penting jangan  lupa  pada  generasi  yang  lebih  tua...

P/S :  Kenapa  pergi  holiday  jauh-jauh  di  hari  raya ? Berbaloi  ke  buat  macam tu ?