Sahabat

http://www.mybannermaker.com

27 Okt 2011

Genting - episod 4



Awal pagi, my kids dah kejut untuk mandi kolam.Puas bagi alasan tapi tak berjaya juga.
At last, pergi jugak temankan mereka ...

walaupun sekejap, janji dapat berendam

Dah abis berendam,  baru ingat nak makan.
Tak ade pilihan so, masuk aje kat flavours Cafe.
So, makan western la di pagi hari.

Sambil tunggu order sampai, sempat lagi snap gambar



bergambar depan hotel sebelum pulang.

Bye bye genting.Memang sesuai dengan nama timangannya ,kota keriangan sebab semua orang pergi sana memang  nak bersuka ria dan release tension.

Sebelum pulang sempat lagi pergi ke Strawberry Park untuk mencari jambu jeruk tapi cuma dapat 2 paket sahaja. Jadi la daripada tak ade kan..


~~ TAMAT ~~



Genting - episod 3

Hotel tempat kami menginap ada sediakan shuttle bas ke Highland Tower dan juga ke Genting Skyway Station.
Nasib baik juga kami dapat 2 tiket free cable car  pergi dan balik  dari pihak hotel , jadi perlu tambah  5 tiket saje lagi. Harga tiket untuk 2-way adalah RM10.00 seorang dan maksimun 8 orang per gondola.

Kebetulan masa itu ada Hallowen  Party dekat Theme Park , so memang agak crowded juga keadaan waktu berbaris nak naik gondola itu..

 jom layan bergambar..

dalam bas ke skyway station...

dalam gondola

gayat juga bila pandang ke bawah

perjalanan merentasi hutan

Sampai je kat atas, kami terus makan kat MD aje.Harga makanan mmg kaw-kaw kat sini.
Apa nak buat , makan itu MESTI..
Selepas makan terus beli tiket.Kami pilih famili  full pakej x 2. Jadi semuanya untuk 7 orang adalah RM3XX..
Terima kasih En Suami yang begitu sporting.Lain kali boleh datang lagi..hehe...


outdoor games

x tau apa nama ni tapi ini untik kanak2 punya...
Acik asyik gelak je dari awal sampai akhir.Seronok betul nampaknyer..

sampai 3 x naik bende ni..

indoor game

kena queue dulu..

sebenarnya , banyak games jugak yang kitorang main  terutamanya outdoor roller coaster, flying games, spider coaster dan macam2 lagi.90% games kat situ kitorang main.memang cukup puas hati..

Tapi gambar tak ade sebab semua barang dah simpan dalam locker.
 Pada yang selalu tension tu memang sesuai datang main sini sebab boleh jerit sesuka hati. 

Cuma  snow walk je tak masuk sebab dah lewat sangat dah..
pukul 10.00mlm  kitorang  balik hotel...

sambung..episod 4

Genting - episod 2

Sambungan.....

lepas check in, terus lepak - lepak hilangkan penat.

Agenda wajib..berposing he ..he..

Dari tingkat 25 .....suasana berkabus kat luar.

kids dah tak sabar bila tgk kolam renang tu...sebelah tu kolam renang  dewasa masih dalam proses pembinaan lagi...

orang lain sibuk posing tp si bongsu sibuk dgn puzzle..

kemudian agenda seterusnya di Theme Park....go go.......
ada orang dah tak sabar  nak  menjerit kuat-kuat huhu....

sambung ..episod 3


Genting - episod 1

Perjalanan dari Nilai agak smooth juga  pagi ini  jalan pun tak berapa sesak sangat jadi kami sampai agak awal.

Kami sepatutnya check in pukul 2.00pm jadi  ada beberapa jam lagi untuk ronda-ronda.

Destinasi pertama kami.....

Strawberry  farm..rasa macam pergi Cameron pulak.
Yang paling bestnya, kami boleh petik strawberry sendiri kat sini.

So, let's picture tell the story.....


 Genting Strawberry Park
tak tahan betul tgk buah strawberry ni, geram nak petik

anak bongsu tak berenggang dgn kameranya


sempat petik sendiri strawberry
excited sangat dapat peluang macam ni, hasilnya hampir 2 kilo..

Kami sempat habiskan masa hampir 3 jam  kat sini sebelum check in.Saya pada mulanya tak sangka ada strawberry kat sini. Selalunya kalau fikir tentang strawberry ni asyik terbayang Cameron je..
Buah jambu jeruk pun ada dijual kat sini tetapi tak  banyak  macam kat Cameron la.

Selain itu di sini juga  ada mushroom farm.

Madu pun ada dijual

kemudian kami terus check in...
2 queen bed untuk 7 orang ...
Nasib baik boleh mintak extra bed.

bersambung....episod 2

25 Okt 2011

Cuti Cuti Malaysia sudah bermula..

Sessi persekolahan sudah hampir ke penghujungnya.Tapi mood nak holiday dah tak boleh nak ditahan-tahan  lagi.Kebetulan, sekolah cuti seminggu sempena Deepavali  dan dengan kebetulan juga ada adik-adik yang boleh join, jadi percutian kali  ini rasa  amat bermakna sekali dan yang penting releaaaaaaaaaseeee...segala tension sebab dapat jerit  dengan sepuasnya..

Disebabkan oleh kesuntukan waktu dan  last minute punya  planning ( 3 hari je masa yang ada ) , kami pada awalnya menghadapi masalah untuk booking hotel. Plan awal  hendak pergi ke Melaka walaupun dah banyak kali juga kami pergi ke Melaka.Tetapi kebanyakan hotel kat sana sudah fully booked untuk hujung minggu lepas. Pelik  juga  bila difikirkan bila hotel yang banyak bilik tu boleh penuh ditempah.

19 Okt 2011

MAS will take over Firefly jets





Petaling  Jaya : Firefly  will continue  to use its turboprop aircraft to operate - short -haul services from Subang and Penang , while its jets will be taken  over by Malaysian Airlines ( MAS) and redeployed  into MAS operations by Dec 4 for its short-haul premium full-service offering.

The takeover also address the issue of continuing heavy losses incurred by Firefly jet operations.

Source : StarBiz

Durian belanda mampu membunuh sel kanser ?

Di sini saya ingin berkongsi  sedikit info berkaitan dengan buah Durian belanda.


Durian Belanda atau Soursop, buah dari pohon Graviola adalah pembunuh semulajadi sel kanser yang ajaib dengan 10 ribu kali lebih kuat dari pada terapi kemo. Tapi kenapa kita tidak tahu?

Kerana salah satu perusahaan dunia telah menutup rahsia penemuan penyelidikan tentang khasiat buah ini sebaik mungkin, mereka ingin agar dana penyelidikan yang dikeluarkan sangat besar, selama bertahun-tahun, ditambah pula keuntungan yang melimpah dengan cara menjadikan pohon Graviola  Sintetis sebagai bahan utama ubat rawatan kanser.

17 Okt 2011

Hujung minggu yang santai

Suasana petang...

Mood santai di hujung minggu membawa kami sekeluarga ke pantai Teluk Kemang.Bukan niat untuk mandi-manda tetapi sekadar untuk merasa tiupan angin petang yang sepoi-sepoi bahasa aje..
Pantai T. Kemang memang tak pernah sunyi dengan tetamu yang datang dan bila hujung minggu agak sesak untuk mencari ruang jadi kami singgah untuk seketika  sahaja .walaupun anak-anak bising mengomel  tak puas tengok  pantai..


Semasa perjalanan pulang, anak-anak sibuk ajak makan.Bila ditanya nak makan apa, asyik-asyik jawap nak makan sushi...sushi, A & W...Mc D ,bla..bla....
My  kids memang peminat makanan segera  yang kental  huhu...tau je dorang tu ape menu baru..

Tapi kali ni, kami tak ikut selera mereka,  skali skala kena fair la kan..
Hari ni mama yang decide nak makan  apa dan di mana pulak..
So, kami dinner bersama 
..
...
...
...


 melayan steamboat..
di 9 avenue, Nilai

Rasa dan suasana di Thai Steamboat .......Not bad!!!!

layan steamboat sampai berpeluh satu badan.

14 Okt 2011

Wad CCU IJN

Saya baru je dapat tau  berita ini....


Tuan Guru Ust. Haron Din kini berada di wad CCU, Inst. Jantung Negara (IJN). Mohon para sahabat semua doakan kesejahteraan beliau.

Semoga beliau cepat sembuh dan dapat meneruskan perjuangan Islam tercinta...

Insya Allah Allah akan makbulkan doa org yg berpuasa.. amin.

Jumaat sudah

Hari  Jumaat  dah tiba.. Minggu ni rasa cepat je  hari  berlalu.Masih terbayang lagi kekalutan hari Isnin lepas .

Satu perkara yang best adalah esok saya cuti  heheh...( itu je yang lebih kan:D)
Last  saturday  kena kerja so hopefully, this  weekend dapat  rest secukupnya..lalala...# perasan ada bibik  x payah buat keje  rumah ke?#

Bila weekend mesti ada plan kan..


So, kitorang punya planning hujung minggu ni  ....


1. Nak tukar skrin Iphone4  hubby yang dah retak seribu...( dah pakai cover pun blh retak lagi tu )

2. Pergi melawat  kampus...( 3 orang anak buah & 1 org adik ..)

3. Pergi Kem Mokhdar di Rawang ( plan utk  puteri sulung )

4. Pergi trade in laptop yang dah berkurun tak digunakan. ( ada value lagi ke ? )

5. Window shopping heheh... agenda yang paling best bagi ai....

Banyakkan perancangan tapi tak tau mana yang berlaku..

Selamat berhujung  minggu untuk semua...:D

10 Okt 2011

600 usahawan muda dicari

Jelajah Francais 1Malaysia dilancarkan untuk mencari kira-kira 600 usahawan muda menceburi bidang Francais negara dalam usaha meningkatkan pembabitan Bumiputera dalam industri itu.

Program ini akan  menjelajah ke 13 negeri di seluruh negara selama 6 tahun yang turut disertai dengan franchaisor tempatan yang terpilih.

menteri Perdagangan Dalam Negeri , Koperasi dan kepenggunaan, Datuk Ismail Sabri berkata, program turun padang itu sebagai inisiatif kerajaan mempromosi peluang perniagaan francais kepada semua lapisan masyarakat terutama golongan belia dan lepasan ijazah.

Bagi membantu usahawan, Perbadanan Nasional Berhad ( PNS) akan turut serta bagi menyediakan dana pinjaman kecil di bawah Program Pembanguna Francais bagi nilai sehingga RM 50,000.00 dengan kadar faedah yang lebih rendah  berbandingg institusi kewangan.

~  Sumber Harian Metro 10, Oktober 2011

p/s : Kekadang terfikir  juga  sampai  bila mau kerja  dengan  orang ???

Di manakah nilai kasih sayang...??


Laporan  dari  Harian  Metro hari  ni , seorang kakak kandung sanggup membelasah adik sendiri sehingga maut hanya kerana  emas  kepuyaannya  yang digadai  tidak  dapat ditebus  balik.

Sedih  dan terharu saya  membaca  berita  macam ni.Adik beradik yang mempunyai talian  darah sanggup bertelagah hingga sampai tahap membunuh  demi kerana harta dan  wang.

Di manakah nilai kasih sayang mereka?
Antara adik beradik  sepatutnya saling  membantu sesama sendiri dan bertolak ansur  dalam menyelesaikan apa jua masalah.

Setau saya, gadaian akan selamat selagi  kita tetap membayar upah  simpannya.Dan  gadaian juga boleh dilanjutkan tempohnya.Sesiapa yang terlibat dalam gadaian mempunyai masa untuk membayar balik nilai gadaian.Hanya kes  yang sengaja  tak mau  bayar saje yang sampai pada  tahap kena lelong.

9 Okt 2011

Korang dah bfast ke? Kami dah..

Pagi ni breakfast kami simple je,
Kuetiaw goreng , roti ,sosej dan telur separuh masak.
Anak-anak kurang sihat jadi dorang nak makan telur je ngan sosej dan air tea o panas.

Skrg tengah fikir tengahari nak masak apa atau tak perlu masak apa-apa?
Masak untuk bfast td pun belum abis lagi tau.

Kalau pg makan steambot pun ok ni, bagus untuk anak yg tak berapa nak sihat sangat tu.
Bagi berpeluh dan harap-harap terus kebah demamnya..

8 Okt 2011

Ramaikan Follower , Dapatkan Pembaca


Salam semua,

Tadi semasa pg jenjalan saya singgah di blog en hasrul
Saya memang tak pernah lagi join segmen atau contest sebelum ini kecuali Ksrs saje.

Nama blog saya : Semekar kasih Setulus hati
Nama saya : Addinahumaira 
Tahun mula berblog  :  sejak 2010 
Jumlah follower  : 20 org sahaja




mood santai sudah datang

Pagi ni cuaca  amat bagus.

Dan pagi ni  juga tetiba  didatangi  mood untuk bersantai pulak.

Terbayang kalau lah ketika ini......(# sambil pejam mata ni #)

Berada di hadapan kolam renang di sebuah hotel
Berada di tepi pantai dengan tiupan angin bayu yang sepoi-sepoi
Berada di tepi  beranda hotel di  kawasan tanah tinggi
Berada di  spa dan  sedang dimassage satu badan
Kulit wajah pula dibelai oleh tangan yang lembut......

Oh alangkah indah nyer...ehmmm...

Kalaulah hubby  tak  sibuk mahu je  ambik cuti sekarang dan balik pack  barang lalu menuju ke sebuah destinasi....

yang  sejuk , nyaman dengan udara segar , jauh dari suasana bising  dan  makanan yang besttt.......

Cameron?
Genting?
Sabah?
Hanoi?
Bali?
Korea?
Jepun?

.............

Peribadi kita...

Maruah  seseorang dapat dinilai  dalam tiga  aspek iaitu :
 1. Cara berpakaian
 2. Cara percakapan
 3. Cara pergaulan

Jika  elok  ketiga-tiga  ini, maka dikatakan kita  ada harga diri dan bermaruah pada pandangan masyarakat serta mulia di sisi Allah SWT.

7 Okt 2011

Rendahkan hati dan maafkanlah...


Saya  ingin  berkongsi  email yang baru je saya terima  sekejap  tadi. Isinya amat menarik untuk dijadikan peringatan kepada  diri  saya  sendiri dan  harap ia  juga dapat memberi kebaikan kepada  siapa yang membaca artikel  ini  juga.

Ada  2  perkara di dalam kehidupan  kita yang paling baik kalau kita amalkan:

1.Rendah hati
2. Memaafkan 

6 Okt 2011

Kondom untuk mangsa banjir

Bangkok : Thailand memulakan operasi  menghantar kondom dan pelbagai bekalanperubatan kecemasan lain melalui udara kepada mangsa dalam bencana paling buruk sejak  berdekad lalu untuk mengurangkan kemungkinan kehamilan yang tidak dirancang.

Lima helikopter mula menghantar bantuan perubatan  dan keperluan lain dari  Kementerian Kesihatan di  Bangkok ke tujuh lokasi di Wilayah tengah Lop Buri  yang teruk dilanda banjir.

Sukarelawan tempatan  memberitahu bahawa penduduk  kampung tiada aktiviti untuk dilakukan, jadi untuk menghalang kemungkinan meningkatkan  kes kehamilan, bekalan kondom  turut ditambah.

~  AFP

5 Okt 2011

Dendam itu Indah ?????



Jom  kita  fikir-fikirkan   adakah  dendam  itu  indah????


dan  renungkan  juga   pesanan  ini,


Jangan  lawan  api  dengan  api , nanti  musnah.
Lawanlah api dengan  air barulah  api  musnah.


Jangan  lawan  marah dengan  marah , dua-dua  akan musnah
Lawanlah marah dengan  maaf,
Maaf  mengalahkan  ammarah...


~  pesanan dari ustaz Mohd  Zawawi  Yusoh






saya  tetiba  teringat  lagu  Aisyah ~   Kemaafan  dendam  yang  terindah


Suka  lagunya, liriknya , suaranya  dan  maksud yang tersirat  di sebaliknya..

2 Okt 2011

Ibubapa juga mampu membantu anak yang sedang periksa....

AMALAN YANG BAIK OLEH IBUBAPA SUPAYA ANAK-ANAK DAPAT MENJAWAB SOALAN PEPERIKSAAN DENGAN MUDAH DAN TENANG

Assalamualaikum,

Kepada pembaca yang mempunyai anak-anak yang akan menduduki peperiksaan tahun ini. Penulis ada sikit untuk kita berkongsi bersama iaitu amalan yang baik untuk ibubapa melakukan amalan ini ketika anak-anak sedang menjawab soalan di Dewan Peperiksaan. Ibu atau bapa yang berada di rumah boleh melakukan amalan ini supaya anak-anak kita dapat menjawab soalan dengan mudah dan tenang.

KETIKA ANAK-ANAK SEDANG MENJAWAB SOALAN DI DEWAN PEPERIKSAAN.

Ibu atau bapa di rumah pula lakukan amalan ini:-

1. Ambil Wudhuk.

2. Mengadap kiblat.

3. Baca Syahadah - 3x

4. Al- Fatihah - 1x

5. 3 Qul- 1x

6. Surah Insyirah - 1x

7. Selawat Atas Nabi - 10x

8. Baca Surah Yassin - 1x

9. Baca Surah Insyirah 100x.

10. Niat di dalam hati supaya Allah SWT permudahkan anak-anak kita menjawab soalan dengan mudah dan tenang.

Contoh:

Waktu peperiksaan bermula jam 0800 pagi. Ibu atau bapa di rumah boleh mula melakukan. Semuga anak-anak kita dapat menjawab soalan dengan baik serta beroleh kejayaan yang besar.

Sumber:

Amalan ini diberikan oleh seorang guru wanita yang sudah bersara 4 tahun yang lalu iaitu Cikgu Rohana dari Sekolah Menegah Hutan Melintang. Anak-anak beliau kesemuanya telah berjaya didalam akademik. Alhamdulillah kita dapat berkongsi.

Wasallam.
By: MataHati AinulQalbi
Share

zumba


Video zumba

Hari ni tak ade mood nak pegi gym.Nak buat exerise pun malas jadi layan aje video zumba ni.Banyak betul stamina diorang ni kan.

Layannnnn....

Breakfast yang heavy..

Pagi ni bangun awal dan sempat buat breakfast. Nasi lemak , sambal lala,telur dan naget goreng dan juga kangkung goreng.

Memang kenyang sampai petang ni..

Jemput semua bersarapan...:)