Sahabat

http://www.mybannermaker.com

31 Jan 2011

Day 29

My menu today,

Breakfast  : 2 biji telur rebus  tanpa  kuningnya

Lunch : Ikan kembung masak asam, sayur kangkung dan  sup sayur  campur

Tea time : 2  keping daging  burger ( 1 keping ayam & 1 keping daging)

Dinner  : 1 biji  epal  hijau

30 Jan 2011

Day 28

Menu saya hari ini ,

Breakfast  : 2 biji telur rebus tanpa  kuningnya

Before  lunch : 2 biji limau mandarin

Lunch : Ikan kembung maak asam , sayur bayam dan sekeping begedil

Dinner : 2 keping daging burger dan salad dengan mayonis

28 Jan 2011

Day 27

Diet  saya  hari ini ......


Breakfast : 2 biji telur  rebus ( tanpa  kuningnya)

Lunch : Ayam  masak  sambal tanpa kulit , sayur  dan tofu.

Tea time : 1 mug cornflake &  2 biji limau mandarin

Dinner : Salad dengan mayonis serta secawan tea hijau.

25 Jan 2011

Day 23

breakfast  : 1 mug  bijirin  & soya

Lunch  : 2 pcs  fried chicken & 1 mug green tea.
Dinner : 2 pcs chicken  & salad

A long day  3 litre plain water.

24 Jan 2011

Rejim diet baru

Saya sedang mencuba cara  baru ,
Kurangkan  karbohidrat dalam  makanan

Minum  air putih banyak
Senaman 4x seminggu
target , 600 kalori per session.

Rasa perbezaannya..

Day 22

Dah rasa  berbeza apabila  pakai  baju. Ada  tempat  yang  dah  loose....esp  dekat  punggung , dada  dan  lengan. Tapi  berat  tak  turun  banyak.

Berat : 65.2kg

Semakin  teruja....

11 Jan 2011

Gembiranya........

Hai  kawan2........

Saya  sungguh  teruja apabila  berat saya  telah  turunnnnnnn  1kg  dalam  masa  1  minggu.

Rasa  macam  tak percaya  jugak  tau  tapi  memang  betul  sampai  saya  timbang  4  kali woooo..

Sejak  saya  masuk  fitness  centre , saya  memang  elak untuk  timbang sebab  saya  takut kecewa dan  memberi kesan  kepada  kerajinan  saya. Tapi  semalam  saya  tak  boleh  tahan, so  saya  timbang  aje.
Bila  hubby  cakap  dia  dah  turun  2kg, saya  lagi la  xcited  nak  tahu berapa  dah  saya  lost  weight.

Bila  angka  kuar  65.40 , saya  tekan2  lg  kaki  kat penimbang  tu, mana tau  kot2  angka  akan  bertambah   lg  ke  kan...tapi  itulah  yang  pasti  berat  saya  dah  turun 1kg. Masa  mula2 register, berat  saya 66.40kg.

So, teruskan  usaha  mencapai  target >>>>>>>>>>>>55kg...huhhhhh....banyak  lg tu!!!!!!

7 Jan 2011

Sejarah wajib lulus !!!!!

Berita Harian melaporkan pada 7.1.2011,  mata pelajaran  Sejarah  telah  menjadi  satu  mata  pelajaran  WAJIB  lulus.

Memang  patut pun buat  macam  ni  supaya  semua  orang  yang mendiami negara  ini  tahu  asal usul tanahair  sendiri.

Timbalan Menteri Pelajaran, Dr Mohd Puad Zarkashi, hari ini menjelaskan, keputusan mewajibkan lulus mata pelajaran Sejarah dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) mulai tahun 2013 adalah muktamad.

Menurut beliau, cuma yang belum diputuskan ialah bentuk kurikulum mata pelajaran tersebut yang akan digubal dan pendekatannya bagi memastikan ia benar-benar memberi impak berkesan bagi memastikan pelajar menghayati sejarah.

"Sebenarnya, keputusan wajib lulus mata pelajaran Sejarah dalam peperiksaan SPM adalah muktamad. Kita hanya menunggu hasil kajian daripada sebuah jawatankuasa yang ditubuhkan untuk mengkaji kurikulum Sejarah dan buku teks Sejarah sekolah menengah.

kalori ..kalori oh kalori

Saya  rasa  sedikit  upset  dengan  penurunan berat saya dalam tempoh sebulan saya mula berdiet. Berat saya memeang susah  nak turun  tapi  cepat  dan  senang sekali  nak naik. Inilah yang kadang 2 buat  saya hampir putus  asa.

Saya adah kurangkan mkn nasi, 1 minggu 3 kali je itupun dalam kuantiti yang dikawal.

Saya  banyak makan buah  dan selalu  ambik sup sayur  sahaja.

Saya  hanya  minum air  kosong  dan teh herbalife  sahaja. satu  hari paling kurang 2 liter.

Saya  amallkan makan jagung rebus  paling kurang 3x seminggu.

Waktu malam , saya elakkan makan yang  berat2.

Berat yang turun , hanya 1 kg.................

Bulan  baru , saya tambah lg dengan senaman  yang bersungguh-sungguh...tungguuuu....

Aku dan Gym..part 2

Semalam , lepas  ambik anak dari sekolah petang dan nursery  saya cepat-cepat  bersiap  untuk  pergi gym,ala  ala  tak  sabar sikit he  he... Satu  minggu  saya  target  3 - 4  kali  je  pergi, Harap-harap  dengan usaha yang bersungguh2 di sana akan dapat   result  yang  cunnn  nanti ..

Cerita pasal penimbang....


Setiap kali  masuk ke gym tu, mata  saya mesti  akan terpandang penimbang  itu...Teringin  nak  timbang tapi  takut  tengok   resultnya...dugaan  yang  perit  bagi saya..dulu  kat  rumah  saya  timbang  2, 3x  satu  hari  sampai  saya  bergaduh  dengan  mesin  penimbang tu  sebab  selalu  tunjuk  angka  yang  SALAH  bagi  saya.At  last  saya  simpan  dalam  stor  di  tempat  yang   paling  hujung...sudah  hampir  6  bulan  saya  tak  timbang  berat  badan dan paling  latest  saya  timbang  ketika  buat  medicak  check  up  07.12.2010 , berat  saya  67.50kg.

Malam  tadi saya  cuba  tahan dari  mendekati  mesin  itu...
Firstly , saya  pg  guna  bicycle  yang  paling  jauh  di hujung  dinding ,

kemudian , saya  gunakan  treadmill  yang  juga  jauh  dari  mesin  itu

Mesin ketiga  saya , Norditrack  yang berada  di sebelah  penimbang !!!!! bayangkan  besarnya  dugaan  saya....

Akhirnya  selepas  selesai  membuang  kalori  320kj  dan  ketika  membuka  kasut, saya jeling  lagi ke alat  itu dan  tanpa  dapat  dikawal  kaki  saya  telah  menaikinya....dan  akhirnya  angka  pun  keluar ...Huhhhhh....kenapa  masih  lagi  nak  jadi  musuh  saya??????   66.40kg  lagi.

Azam  bertambah  kuat.

5 Jan 2011

Aku dan Gym

Malam  tadi, selepas  Maghrib, terus  pecut  pergi  ke  Gym....he  hee....tengah  semangat  berkobar-kobar  mahu  kurus  ni. Disebabkan  malas  nak  bersoal  jawap  banyak2 , saya bawak je   budak2  sekali .Saya  ingatkan  mereka  bawa  bahan  bacaan  sendiri  untuk  hilangkan  boring. Faham 2  ajela  budak2  ni, bila  dah  boring boleh  menyebabkan  kita  naik  angin  satu  badan.Sebelum  naik  ke  Gim, saya  dah  pastikan  mereka  makan  dan  kenyang dan  pesan supaya  jangan  buat  perangai. Huhh  susah  memang  susah  untuk  pastikan  mereka  pegang  pada  janji....tapi  apa  nak  buat , Anak sendiri !!!

Gim  saya  dan hubby  bersebelahan je, dah  memang nya  owner yang  sama kan....jadi  saya  cuma  alas  perut  dengan  makan  jagung  rebus  setengah  batang  je  dan  bawak  air  teh  Herbalife...sejak  akhir2  ni  saya  makin  rajin  dan  tekun  sekali  dengan  minuman  ni.  he  he...  mahu  kurusss  kan....

Mula2  saya  guna  bicycle dengan  pilihan  mode  masih  di tahap  No. 1 ( kategori  yang  paling  senang  la ). Saya  awal2  dah   mention  kat  trainer  kat  situ , my  objektif  adalah  untuk  KURUS  kan BADAN  yang  dah OVERWEIGHT  ini..Bila  dia  dah  tau  senang sikit  buat  pilihan. Setelah  mengayuh  hampir  30 minit, saya  berjaya  kurangkan  100 kalori..badan pun  dah  berpeluh  dan  saya  rasa  ok  sangat..Then  saya  cuba  pakai  treadmill  pulak. Speed  utk  weight loss  antara  1 - 4  sahaja. So  memandang kan  saya  ni  beginner, so  pilihan  speed  saya  hanyalah  no.2..Saya  lakukannya  selama  40 minit  dan  berjaya  kurangkan  kalori  sebanyak  140 sahaja...Selepas   stop, saya  rasa  sedikit  pening pening  lalat  sikit  dan  saya  berehat  sekejap  sambil  minum  air  teh  Herbalife ....Setelah  agak  ok, saya  buat  mesin  Norditrek (  betul  ke  ejaan  mcm  tu entah  ) mesin  ni  function dia  more  pada  paha . punggung serta lengan  dan  sisi badan.Memang  sesuai  dengan  fizikal  saya  sekarang..  hu huuuhhh....bila  la  nak  abis  lemak2  saya  ni....Saya  hanya  mampu  lakukan hanya  10  minit  sahaja  sebab  anak2  dah  mengantuk  dan  dah  start  buat  perangai.....so  saya  pun  stop  dulu  sambung  lain  kali......................

bersambung.....

4 Jan 2011

Semua nya baru....

Tahun 2011 telah  membuka tirai nya...hari  ini,03.01.2011 bermulanya  sessi  persekolahan  anak-anak  saya.Sorang  darjah  5, darjah 2   dan  yang  bongsu  pula  Pra  sekolah. Tahun  baru  jd  semuanya  serba  baru. Semangat  baru, azam  baru, pakaian baru semua  lengkap  serba serbi  baru...

Pagi  ini, tanpa  banyak  ragam  anak2  bangun tido  dengan  terlebih  bersemangat  maklumlah, semua  serba  baru..Baju, kasut dan beg baru...hinggakan  botol  air  pun  nak  yang  baru...Sebagai  ibu, saya  amat  berharap  supaya  mereka semua  juga  mempunyai  azam  yang  baru..membaiki  kelemahan  tahun  2010 dan  berusaha  untuk  menjadi  insan  yang  lebih  baik  dari  tahun  lalu, dari  segenap  segi.  pelajaran, sahsiah  diri dan  dan  dapat  menjadi  anak  yang  bertakwa  dan  solehah....

Semoga  tahun  baru  ini  akan  memberi  lebih  kebahagian di dunia dan  akhirat.... Aminnn...

3 Jan 2011

Azam baru ku...kurussssssssssss sikit..

Tahun  2011 sudah  menjelma.. semua  orang  akan  sambut  tahun  baru  dengan  azam  yang baru. Mana2  azam  yang  tak  mampu  dicapai  tahun  lepas  akan  di carry  forward  pada  tahun  ini. Bagi  yang  telah  mencapai  matlamat, alhamdulillah.....syukur   dengan  apa  yang  dikurniakan  oleh Allah.

Bagi  saya, saya  memang  tidak  ada  cita2  yang  tinggi cuma  sedan-sedan  saje..Apa  yang  saya  mahu  di dalam  hidup  saya adalah  kesihatan  saya  , suami  dan  anak-anak yang  baik, rezeki  yang  mencukupi untuk  keselesaan  kami  sekeluarga dan  dapat  membahagiakan  mak  dan  ayah selagi  termampu....

Memandangkan  penghujung  bulan  Disember 2010, saya  telah  menjalani  pemeriksaan  kesihatan dan  mendapati  tahap  kolestrol  saya  yang  semakin  tinggi ditambah  pula  dengan  BMI  yang sentiasa  maju  ke depan, saya  telah  berazam  untuk  cuba  menurunkan   berat  badan  saya supaya  berada  di tahap   normal  dan  dapat  menurunkan  tahap  kolestrol  dalam  darah  saya.

Pada 02.01.2011 , berat  badan  saya  secara  rasminya  adalah 66.40kg  dengan  ketinggian 155cm  sahaja. Sudah  tentu  saya  telah  masuk  di dalam  kategori  terlebih sudah  berat  badan..Bila  teringat  balik  zaman  saya  sebelum  kahwin dan  ketika  awal  perkahwinan  saya  memang berada  di dalam  kategori  normal  dan  ssslimmmm  saje. Berat  saya  sekitar  53kg sahaja. Setelah  bersalin  anak  ke 3, berat  saya  telah  naik  dengan  maju  sekali  sehingga  sekarang  mencecah  66.40kg !!!!!  Bayangkan  betapa banyaknya  lemak-lemak   yang  tak  diperlukan  bertempek  di badan  saya ni...aduhaiiiii  tak sanggup den nak  bayangkan....lebih  dari 10kg tu.....

Bersambung......