Sahabat

http://www.mybannermaker.com

20 Feb 2011

Day 49

Hi uols,


seperti biasa , saya akan check weight  loss  this  week,
jeng jeng  jeng..........

Last  week : 64.00kg
This week : 63.40kg
Loss for this week : 600gm

Total  loss : 3.00kg

Me , very  happy because  my workout  is really work on me........

18 Feb 2011

My workout

Hi  uols,

Buat  masa  sekrg  ni  saya  buar  senaman  kardio  je  tanpa  aerobik.
Satu  minggu paling  kurang 4x  selama  1  - 1.5  jam.
Mesin  yang  selalu  saya  guna  cross  trainer, treadmill  dan  up bike  je.

skrg  saya  mencari-cari  DVD  workout  yang  sesuai  dan  seronok serta  tidak  trlalu  membebankan.Bila  google  melalui  you  tube  tu, saya  rasa  macam  best  je  bila  buat  Zumba atau  taebo  workout.
Taebo  macam  sedikit  lasak  tetapi  efek  dia  memang  berbaloi  terutama  untuk  abdomen, lengan  dan  paha.

Ada  kawan2  tahu kat  mane  yea  yang  jual  dvd  macam   ni ??????

17 Feb 2011

My Menu...

Buat pengetahuan uols, saya  sekarang  cuba  seimbangkan menu  diet  saya  sebaik mungkin.Buat   masa  ini  saya  cuba  minimizekan  karbohidrat  dalam  menu  harian saya  dan  lebihkan  protein , sayur  dan buah-buahan.

Menu  breakfast  : 2 biji  telur  rebus  tanpa  kuningnya.( kalau terlampau  lapar , saya cuma  makan  1  biji je  yang  kuningnya. 1 cawan teh hijau.kadang  saya  ambil 4 sudu teh horlick yang dimakan tanpa  dibancuh.


Menu  lunch : 2 biji  tauhu dan buah-buahan. Kadang-kadang  bila  keluar  makan  saya  akan  makan  lauk  sahaja  dan  sayur. Nasi  saya  cuba  elakkan. 1 cawan  air  suam.


Menu  dinner : Buah-buahan, salad.Kadang-kadang saya  bakar  daging  burger yang rendah  karbohidrat dan dimakan bersama  salad.Saya juga  kadang -kadang ada  ambil 1 - 2  sudu nasi  atau  mee dari pinggan  anak  apabila  teringin  sangat  nak merasa  nasi...

Saya  akan  pastikan  saya  minum  banyak  air  putih , paling  kurang  2  liter  satu  hari. Dari  dulu  saya  memang  kuat  minum  air  putih  dan  tidak  mengambil  minuman  bergas atau  bercaffein.

15 Feb 2011

Day 43

            Hi Uols....
 sblm  start   work out , saya  check dulu  weight  sbb  rasa  mcm  dah  lama  sgt  saya  menjauhkan  diri  dari  mesin  penimbang  ni. Dalam  hati , dup dap  dup  dup........
     ttiba....64.00kg !!!!!!!

OMG !!!   hapi nyer........kerja  keras  saya  akhirnya  berkesan  juga......syukur  sangat2 ....

Berat  awal  : 66.40kg
Berat skrg : 64.00kg
Total loss : 2.4kg 

                            

sambungan ....

memandangkan  baru je  balik  dari  kampung, saya  tidak  ada  keberanian  sangat  untuk  naik  atas  mesin  penimbang.Entah takut  atau  gerun  untuk  terima  kenyataan  yang  saya  sudah  terlebih  makan  sampai  tak  hengat  dunia  waktu  kat  kampung..
 jadi, saya  telah  berusaha  lebih  gigih  dari  biasa  untuk  turunkan  kembali  lemak2  yang  saya  tambah  dalam  waktu  5  hari  itu....adduuuhhhhh....nak  tambah  memang mudah  tapi   bila  nak  turunkan  balik  memanga  memenatkan !!!!!

4 Feb 2011

balik kampung punya pasal...

cuti  raya  cina  yang panjang, kami sefamili  telah balik  kampung di Tengganu. Kalau dah  balik  kg  tu, mesti semua  boleh  faham  betapa  meriah nyer  agenda  makan2  bila  dah  semua  berkumpul kannnn...

saya  memang  dah awal2  lg  risau  dengan diet  saya .boleh  tahan  ke  tidak  nih.....hubby  cakap, time  balik  kg  ni, jgn la  nak  kawal   sgt  makan sbb kita  bukan  selalu  balik  dan  dapat  rasa  makanan  faveret  zaman budak2  tu..(isssshhhhh.....bukan  nak  bg  semangat  tapi suruh  lemah  semangat  ni!!!)

Pagi  hari  pertama  sampai  kat  kg, saya  cuba  lg  kawal  diri. tapi  bila  hubby  ajak  pg  beli  nasi  dagang, nasi lemak  dan  apam  berkuah kat  kedai  yg  agak  tersohor  di  bandar KT,   ttiba  air  liur  saya kecur...

Uols  tau  betapa  seksa  nyer  saya  melawan  nafsu  makan   bila  semua  makanan  yg  beshhhh   ada  kat  depan  mata...adoiii  la.....pewutt  kuuuuu..

bersambung........

1 Feb 2011

Semalam, selepas  anak2  makan malam, saya dan hubby  terus  berdesut  pg gym. memandangkan  cuti CNY  kali  ni  kami  balik  kg, jadi  saya  kena  semakin  rajin  pg  gym. selepas  balik  kg  yang paling  saya  risau  dan  takut  adalah  badan  saya  akan  naik  balik.saya  dah  rasa  betapa  peritnya  nak  turunkan  walaupun  1 kg saje..
Planning  saya,  saya  akan  teruskan  cara  saya  tak  nak  sentuh  nasi  dan  apa2 mee .cuba elak  karbohidrat  semampu  yang  boleh. kekalkan  minum  air putih  atau  chinese tea paling kurang 3 litre  1 hari.

Target  saya  paling  kurang saya  dapat  turunkan 2 kg  satu  bulan  dengan  senaman  yang  konsisten. Sekiranya  masih  juga  tidak  turun, saya  kan  cuba  ambil  supplement  atau  minuman yang dapat  membantu  saya  dalam  mengurangkan  lemak2  degil  di badan  saya  ini.

Update terkini ...kg kg kg

Date Berat(kg) loss/gain   BMI   Category
07.12.2010 67.50   28.10   Overweight
02.01.2010 66.40 -1.10   27.64   Overweight
09.01.2011 65.40 -1.00   27.22   Overweight
16.01.2011 64.60
-0.80   26.89   Overweight
23.01.2011 65.20
0.60   27.14   Overweight
30.01.2011 64.40
-0.80   26.81   Overweight

Hampir  2  bulan, saya  telah  berjaya  kurangkan 3kg  lebih  berat badan. walaupun nampak macam sikit tapi  saya  tetap  bersyukurrrr  sangat2.Harapan saya  biarlah sikit2  tapi  berterusan sehingga  mencapai  berat yang ideal....


tanpa nasi

Hi  uols,

sudah 1 minggu saya tak makan nasi dan kurangkan makanan berkarbohidrat tinggi. memang terasa lain sangat  badan. perut pun  rasa  tak penuh  sangat . tapi  badan  rasa  agak  lesu dan mengantuk  jee  ni..bangun  pagi  rasa macam  sedikit berat.saya  teruskan  jugak  buat  senaman  di gym  3x  minggu  ni  dengan average 600  kalori  setiap  sesi.


akan  teruskan  diet   kurang  karbohidrat  semampu  yang boleh...