Sahabat

http://www.mybannermaker.com

12 Apr 2010

Ikan Siakap Kukus

Resepi  ni  mmg  favourite  kami  sefamili,  lgpun  resepi  ni  bagus  untuk  org2  yg prihatin  ttg  kesihatan.

Bahan-bahan :
  • Seekor  ikan siakap  yang  sederhana  size nyer. Agak2  boleh  muat periuk  pengukus.
  • 5  batang  serai.
  • Sedikit cili  api .Kalau  sapa2  tahan  pedas boleh letak  byk2.
  • 6  ulas  bawang  putih , di ketuk je.
  • 6  ulas  bawang  merah  , dipotong  nipis.
  • 2  inci  halia  muda  dipotong  nipis2.
  • 5  ketul  asam  boi  yang  lembut dan  besar.
  • Garam  dan  gula  secukup  rasa.
  • Perahan  limau  nipis.


Cara -cara :
  • Mula2,  panaskan  air  di dalam  periuk  pengukus. Air mesti  boleh  menenggelamkan  ikan.
  • Apabila  sudah  cukup  panas, masukkan  serai, bawang putih, bawang  merah  dan  halia.
  • Kacau  kuah sehingga  sebati, kemudian  masukkan  ikan  ke  dalam  kuali .Masukkan  sedikit  garam  dan  gula.Tutup  kuali  seketika.
  • Masukkan  cili  api  dan  asam  boi.
  • Selepas  lebih kurang  10  minit, agak  air  dah  boleh  jadi  kuah, dan  ikan  dah  cukup  masak, padamkan  api, kemudian  perahkan  air  limau  nipis  ke dalam  periuk.Kacau  seketika dan
  • Angkat  serta   hidangkan.
Selamat  mencuba.....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan