Sahabat

http://www.mybannermaker.com

9 Jul 2010

Gulai ikan tongkol

BAHAN-BAHAN

1  ekor  ikan  tongkol  sederhana  saiz
20 ml  santan
20 ulas  bawang  merah
3 ulas  bawang  putuh
1 cm  lengkuas
1 cm kunyit  hidup
1 sudu serbuk  ketumbar
1 sudu  serbuk  kari ikan
1 sudu  besar  cili  kering

CARA-CARA  MEMBUAT

Tumis  semua  bahan  kisar, serbuk  ketumbar, serbuk kari ikan dan cili  kering  sehingga  naik  bahu.Masukkan  santan dan  biarkan  mendidih.Kemudian  masukkan  ikan.Biarkan  sampai  naik  minyak dan  kuah  menjadi  pekat.Taburkan  cili  api  berwarna  hijau dan  sedia  untuk dihidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan