Sahabat

http://www.mybannermaker.com

2 Nov 2010

Resepi Roti Jala

Roti  Jala  ni  memang  salah  satu  dari  faveret  kami  sekeluarga.Resepi  ni  saya  gugel  je and  then  bila  dah  cuba  memang  menjadik..Tapi  dah   lupa  dari  mane  resepi  ni  saya  copy... gambar  tak  sempat  nak  snap  sebab  lgpun kamera duk kat  atas  malas  nak  turun  naik...


Bahan-bahan
  • 220 gram tepung gandum
  • 200 gram fresh milk
  • 200 gram air
  • +-60 gram telur ( 1 biji)
  • 1/2 sudu kecil garam
  • sedikit pewarna kuning
  • Acuan roti jala

Cara Membuatnya:
  1. Masukkan tepung gandum, garam, telur, fresh milk, air dan pewarna ke dalam mangkuk dan kacau.
  2. Kemudian masukkan adunan ke dalam blender dan blender sehingga sebati.
  3. Tapiskan adunan ke dalam mangkuk.
  4. Biarkan 30 minit sebelum di masak.
  5. Panaskan non stick pan dengan api sederhana.
  6. Masukkan adunan ke dalam acuan dan mulalah menjala.
  7. Angkat bila adunan di bahagian atas sudah beku / bertukar warna lebih cerah.
  8. Kemudian jala lagi adunan ke dalam non stick pan. Lipat atau gulung roti jala yang sudah masak tadi dengan kemas. Ulang langkah 6 - 8 sehingga adunan habis.
  9. Sesuai di hidangkan dengan kari ayam atau daging atau kuah kesukaan anda. Selamat mencuba!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan