Sahabat

http://www.mybannermaker.com

2 Nov 2010


Resepi Ketupat Sotong

Resepi  ketupat  sotong  asalnya  dari  negeri-negeri  di pantai  timur.Kalau  kat  pantai  barat memang  susah  hendak  tengok  kecuali  di  bazaar  Ramadhan  dan  di gerai  masakan  dari  pantai  timur  sahaja.Memandangkan  saya  sekarang  tinggal  di  pantai  barat, jadi  apabila  teringin  memang  kena  masak sendiri je la. biasanye  apabila  terjumpa  sotong  yang  segar-segar  je  teringat  buat  ketupat  sotong ni dan  saiz  sotong  mesti  yang  sedang-sedang  aje  dan  pada  musim  sotong  bertelur...baru  nampak  cantik  dan  sedap di  makan.Telur  sotong  tu  yang  buat  rasa nyer  lagi  besh.....

Bahan-bahan :
12  ekor  sotong  sederhana  saiz  yang  segar
sedikit  beras  pulut
Sedikit  halia
Sedikit  bawang  merak  yang dikisar
Sedikit  santan
Sedikit  garam
Sedikit  lidi

Cara-caranya:
Bersihkan  sotong dan  toskan  airnya. Beras  pulut dibasuh.(Rendam  terlebih  dulu selama  3  jam). Masukkan  beras  pulut  yang  telah  dibersihkan ke dalam  badan  sotong.Jangan  terlalu  penuh cukup  1/3  je dari  saiz  badan  sotong dan  klipkan  dengan  lidi supaya  beras  tidak  keluar.Masukkan  halia, bawang dan  garam  ke dalam santan.Masukkan  sotong  yang  berisi beras  pulut  ke dalam bekas  yang  berisi  santan tersebut  dan  kukuskan  selama  45  minit  hingga  1 jam atau sehingga  beras  pulut  masak. Setelah  masak  , hidangkan bersama  sos  cili.Selamat  mencuba....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan