Sahabat

http://www.mybannermaker.com

1 Ogo 2011

Hari pertama puasa

Salam sejahtera  semua...

Macamane  puasa  hari  ni?Ada  anak2  yang  baru  belajar  berpuasa  tak ??  Tentu  ada  macam2  ragam  diorang  kan.

Pagi  tadi  cuaca  agak  redup  sikit tapi tengahari  dah  panas  terik pulak. Taun  ni anak  ke-3  saya  dah  start  belajar  puasa. Taun  lepas  hanya  mampu  2  hari  je  and  then demam , lepas  tu   terus  tak  puasa. Malam  tadi  Acik  excited  bangun  sahur. Baguss...bersemangat  nak  puasa, harap  Acik  dapat  bertahan   taun  ni...

Anak ke - 2 , umur 8 taun dah  start  berpuasa  dari  taun  lepas  tapi  tak  penuh sebab  demam  jugak. Cabaran  berpuasa  bagi anak2  adalah  bila  cuaca  yang panas  dan  tak  cukup  minum  air dan  badan  akan  panas  sangat  dan akhirnya  demam.Bila  demam  memang  tak  berpuasa  la  kan.Adina  ni  memang  susah  nak  kejut  bangun  sahur sampai  kena  dukung  bagai  dari tempat  tidur. Bangun pagi  nak pergi  sekolah  pun  sudah  bermasaalah  apatah  lagi  nak  bangun  sahur , memang  perit  sangat  nak  pujuk  dia  bangun  sahur.kalau  tersilap  cara , langsung  tak  nak  bangun.Nak tak  nak  kena  bersabar  jugak kejutkan dia  sebab   saya  target  dia  dah  boleh  berpuasa  penuh  kalau  dia  bangun  sahur.

Anak sulung  saya memang  dah  berpuasa  sebelum  ni tapi  taun  lepas  tinggal  2  hari  sebab  demam.Jadi  taun  ni  harap2  along  dapat  berpuasa  penuh. Insyaallah...Along  ni  tak  susah  sangat  nak  bangun  sahur dan  memang   kategori  lalu je  makan  walaupun  waktu  pagi.Berpuasa memang cabaran  bagi  along sebab along  memang  suka  makan.Harap  along  akan  dapat  turunkan  sedikit berat dan  jadi  lebih  selim  ye....Kitakan  dah  janji  nak  kurussss...he he...

    

2 ulasan:

  1. moga ketiga2 puteri dpt berpuasa dgn jayanya....insyallah...

    BalasPadam
  2. Semoga mereka kuat semangat dan dapat menyempurnakan puasa tanpa sebarang masalah. Insyaallah.

    BalasPadam