Sahabat

http://www.mybannermaker.com

31 Mac 2010

Virus kencing tikus

Hari  ni  apabila  terbaca  berita  tentang  seorang  pengacara  yang  kritikal  kerana  dijangkiti  virus  air  kencing  tikus ,  tetiba  teringat  pada  kisah  benar  seorang  pekerja  subcont Bangla  yang  juga  meninggal  disebabkan  virus  yang  sama  pada  2  bulan  yang  lepas.  Apa  yang  kelakar  nyer, (  mmg  x patut  rasa  kelakar  pun !)  setiap  kali  pekerja  ini  datang  untuk  mintak  kebenaran  mendptkan  rawatan ,  kitaorg  ingat  dia  hanya  demam  biasa je. Maklum  la  mmg  pekerja  Bangla  ni  suka  menipu  dan  mengada2 . Bila  dtg mntk  medical  chit , kami kt  HR  akan buat  muka  cuak  je. Buat  note  demam  biasa je.  Hampir  2  minggu  this  worker  asyik  MC  je so  kami  mntk  doktor  kt panel  clinic  buat  refer  letter  ke  Hospital  Kajang. Bila  masuk  hospital  , hari  ke  2  kitaorg  semua  terkejut  bila  dpt  berita  this  worker  passed  away malam  tadi. Hahh .... tergezut  nyer  aku.. sungguh  x  disangka  yang   dia  terkena  virus dari  air  kencing  tikus..Itu  la  pertama  kali  aku  dengar  tentang  penyakit  ni.. mmg  bahaya  betul  virus  dari  tikus  ni.

Selepas  hari  tu  ,  bila  ada  pekerja  yang  demam lbh  dari  2  hari , kita orang  lebih  hati2  skt. Cepat2  refer  ke  doktor  utk  buat  refer  letter  ke  hospital.. Ramai  pekerja   pun  dah  takut  dan  yang  geram  tu  bila  deman  je  terus  nak  jumpa  doktor. Huh hh   lagi  mengada2  pun  ada.

Moral  nyer ,  kena  jaga  kebersihan  makanan  kita.    
Jangan  ambil  remeh  bila  terkena  demam  melebihi  2  hari.

1 ulasan: