Bahan-bahan :
- Seekor ikan siakap yang sederhana size nyer. Agak2 boleh muat periuk pengukus.
- 5 batang serai.
- Sedikit cili api .Kalau sapa2 tahan pedas boleh letak byk2.
- 6 ulas bawang putih , di ketuk je.
- 6 ulas bawang merah , dipotong nipis.
- 2 inci halia muda dipotong nipis2.
- 5 ketul asam boi yang lembut dan besar.
- Garam dan gula secukup rasa.
- Perahan limau nipis.
Cara -cara :
- Mula2, panaskan air di dalam periuk pengukus. Air mesti boleh menenggelamkan ikan.
- Apabila sudah cukup panas, masukkan serai, bawang putih, bawang merah dan halia.
- Kacau kuah sehingga sebati, kemudian masukkan ikan ke dalam kuali .Masukkan sedikit garam dan gula.Tutup kuali seketika.
- Masukkan cili api dan asam boi.
- Selepas lebih kurang 10 minit, agak air dah boleh jadi kuah, dan ikan dah cukup masak, padamkan api, kemudian perahkan air limau nipis ke dalam periuk.Kacau seketika dan
- Angkat serta hidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan