Resepi Roti Jala
Roti Jala ni memang salah satu dari faveret kami sekeluarga.Resepi ni saya gugel je and then bila dah cuba memang menjadik..Tapi dah lupa dari mane resepi ni saya copy... gambar tak sempat nak snap sebab lgpun kamera duk kat atas malas nak turun naik...
Bahan-bahan
- 220 gram tepung gandum
- 200 gram fresh milk
- 200 gram air
- +-60 gram telur ( 1 biji)
- 1/2 sudu kecil garam
- sedikit pewarna kuning
- Acuan roti jala
Cara Membuatnya:
- Masukkan tepung gandum, garam, telur, fresh milk, air dan pewarna ke dalam mangkuk dan kacau.
- Kemudian masukkan adunan ke dalam blender dan blender sehingga sebati.
- Tapiskan adunan ke dalam mangkuk.
- Biarkan 30 minit sebelum di masak.
- Panaskan non stick pan dengan api sederhana.
- Masukkan adunan ke dalam acuan dan mulalah menjala.
- Angkat bila adunan di bahagian atas sudah beku / bertukar warna lebih cerah.
- Kemudian jala lagi adunan ke dalam non stick pan. Lipat atau gulung roti jala yang sudah masak tadi dengan kemas. Ulang langkah 6 - 8 sehingga adunan habis.
- Sesuai di hidangkan dengan kari ayam atau daging atau kuah kesukaan anda. Selamat mencuba!
Ulasan
Catat Ulasan