Daging goreng hitam
Resepi ini saya belajar dari pemilik nursery , Puan Nor. Memang sedap di makan dengan nasi panas-panas ataupun ratah macam tu aje dan menjadi kegemaran hubby.Tiap-tiap hujung minggu saya akan perapkan 1/2kg daging atau lebih untuk kegunaan kami sekeluarga 1 minggu.
Bahan-bahan :
1/2 kg daging batang pinang dipotong nipis
8 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1/2 inci halia
Sedikit serai
Satu sudu besar serbuk ketumbar
Satu sudu besar serbuk jintan putih
Satu sudu besar cili boh
Sedikit gula merah
Sedikit garam
Mula-mula, kisarkan bawang merah, bawang putih halia dan serai, campurkan dengan bahan-bahan lain kemudian gaulkan sehingga sebati dengan daging.Simpan di dalam bekas Tupperware sebelum dimasukkan ke dalam peti ais. Sebaiknya, perapkan sekurang-kurang semalaman sebelum di goreng. ( Goreng seperti goreng ayam atau ikan goreng). Selamat mencuba.....nyumm..nyumm....
Tiada ulasan:
Catat Ulasan